Video Ore de educație financiară, introduse în școli. Elevii vor învăța să își gestioneze banii

Data actualizării: Data publicării:
Elevi și profesor în clasă.
Foto: GettyImages

11 aprilie, începând din 2022, este „Ziua educației financiare”. Despre educația financiară în școli Cosmin Prelipceanu a stat de vorbă luni seara, la Digi24, cu Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” și George-Cristian Tuță, deputat PNL.

Cosmin Prelipceanu: Educație financiară, de ce ?

Iancu Guda: Pentru că pierdem oportunități. Educația financiară implică cunoștințe despre viață, echilibru financiar, cum luăm decizii în viața de zi cu zi. Putem să fim „proști” în sensul că putem face prostii, iar educația financiară ne apără de ele.

Putem învăța din viață, e cel mai bun profesor, dar, evident, ai și cele mai dure facturi. Sunt decizii financiare eronate care ne pot costa zeci de ani. Un credit ipotecar luat supraevaluat pe 30 de ani, plătim dublu pe ceva ce valorează poate la jumătate.

Este doar un exemplu, sunt subiecte pe care noi, la Digi24, la „Banii în mișcare”, cel mai lung maraton de educație financiară la TV în România, de un an și jumătate, 2.000 de minute, gratuite, disponibile pe site-ul Digi24.ro, am adus în atenția publicului în speranța că cei care ne urmăresc se vor descurca mai bine în viață cu planificarea financiară în familie, cu economiile, cu investiții diversificate, pentru că este foarte important să punem banii în mișcare, să producă mai mulți bani, și toate acestea se pot învăța de la o vârstă fragedă, așa că mă bucur pentru această inițiativă și devine chiar materie în școală.

George-Cristian Tuță: Tot ce facem în ziua de astăzi are loc cu educația financiară. Educația, ca termen explicat, înseamnă transmiterea unor noi generații, unor altor oameni experiențele pe care le-am avut noi. Aici, în cazul finanțelor, vorbim de experiențele cu bani.

Categoric, politicienii trebuie să fie mult mai activi în a preîntâmpina crize, și aici cred că rolul dumneavoastră, și vă felicit pe această cale, de a instrui oamenii și a-i educa în sensul ăsta, al disciplinei financiare, este unul foarte sănătos.

Trebuie să apreciem munca asta pe care o faceți, nu cred că-i ușor, am văzut azi și domnul Guda la câte evenimente am fost împreună, pentru a vorbi despre lucrul ăsta... E un efort care merită, pentru că generațiile următoare vor avea această problemă mult mai activ decât o avem noi.

Cosmin Prelipceanu: De mâine, să meargă părinții la cine? La directorul școlii, la profesorul diriginte? „Vrem și noi educație financiară pentru copiii noștri!”. Unde să se ducă să ceară și ce trebuie să primească?

George-Cristian Tuță: De astăzi, azi au fost multe școli care au trecut pragul multor bănci, au vizitat o instituție de credit, sau invers, instituțiile financiare au făcut drumul către școală. Lucrul ăsta cred că se suprapune foarte bine peste experiența pe care am avut-o în ultimii doi ani cu on-line-ul, în care copiii s-au obișnuit a învăța on-line, și resursele pe care le avem la dispoziție, zicea și domnul Guda de 2.000 de minute pe care le are cu „Banii în mișcare” despre educația financiară, sunt la un click distanță și nu costă absolut nimic. Avem doar de câștigat.

Cosmin Prelipceanu: Se poate fără ghidaj, adică un copil interesat, care vrea să se descurce cu banii caută „Banii în mișcare” și e suficient, sau are nevoie de un ghid, de un profesor?

Iancu Guda: Cred că educația financiară începe acasă, prin ceea ce observă la părinți. Este greu să avem pretenția că copiii noștri în viitor o să aibă grijă de bani dacă văd în familie că părinții nu au grijă de bani. La fel și cu stilul de viață sănătos, și așa mai departe.

Părinții au senzația că școala se ocupă de educație și nu e treaba lor, unii chiar au rămas cu mentalitatea învechită „nu vrem să stricăm copilăria și inocența celor mici vorbindu-le despre bani de la o vârstă fragedă”, dar de fapt le periclitează viitorul și nu sunt pregătiți pentru viață.

E nevoie și de educație financiară în școală, mă bucur că pe scena politică avem tineri, aici de față domnul George Tuță, care a avut această inițiativă să aducă educația financiară ca zi de sărbătoare, să marcăm importanța acestui subiect în România, și apreciem eforturile, și inclusiv că o să fie materie în școală.

Următoarele provocări sunt să contribuim cu toată expertiza noastră, toți jucătorii – de la BNR, ASF, bancile comerciale, instituțiile financiare, absolut toți cei care au acest know-how, resurse, oameni, să formăm formatorii care să aibă expertize bine ancorate în realitate, în practică, să nu învețe din cărți, din teorie, iar apoi chiar să se respecte ora, în școală să se facă asta, nu dacă diriginta e de limba română să se facă limba română, și de asemenea curricula să fie bine ancorată în instrumentele care sunt astăzi posibile, în investiții diversificate, astfel încât pe măsură ce copiii înaintează în vărstă, să fie din ce în ce mai obișnuiți cu toate acestea.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri