RETROSPECTIVE 2014 | Scandalul manualelor a lăsat copiii din clasele I şi a II-a fără cărţi

Data publicării:
matematica manuale

Anul a început cu scandal la Ministerul Educaţiei. Anunţarea abia în martie a criteriilor de selecţie a noilor manuale digitale pentru clasele I şi a II-a a declanşat războiul între editori şi oficialii ministerului.

Documentul care stabileste regulile de licitatie, regulie de selectie a manualelor, este aparent semnat în 22 noiembrie 2013, Ministerul l-a ţinut secret. Nu l-a publicat în Monitorul Oficial, nu ni l-a comunicat, nu l-a pus pe site, Nu l-a pus în nomemclatorul de decizii până acum o săptămână. Ne lasă tot timpul sentimentul că sunt nişte companii protejate. Companii care trebuie să ştie dinaine ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut”, afirma Mihail Penescu, preşedintele Uniunii Editurilor de Manuale.

Ministrul Educaţiei nu s-a lăsat mai prejos în acest conflict: „Un manual, dacă are o greşeală, este refuzat. Or, dumnevoastră, presa, şi părinţii aţi semnalat. Această regulă nu exista înainte şi cred că sunt supăraţi anumiţi oameni”.

Abia în vară, oficialii ministerului au anunţat câştigătorii licitaţiei pentru manualele digitale.

„Vor exista şi vor fi foarte multe contestaţii care vor bloca licitaţia. Şi vom solicita anularea licitaţiei care după părerea noastră face un rau învăţământului, în primul rând, şi nu respectă legea”, afirma Penescu.

Zis şi făcut. Editorii au contestat licitația, astfel că abia la finalul lunii septembrie au fost desemnaţi noii câştigători. Şcoala începuse deja iar cei peste 340.000 de copii din clasele I şi a II-a au avut pe bănci doar florile aduse pentru învăţătoare.

La jumătate lunii octombrie, ministerul a publicat pe site toate variantele declarate câştigătoare în urma licitaţiei. Abia atunci, învăţătorii au comandat manualele pe care le-au considerat cele mai potrivite pentru elevii lor.

Până ca noile manuale să fie gata și în format clasic, ministerul a apelat o o soluţie de avarie: le-a retipărit pe cele vechi. Adică, un milion de lei din bani publici.

O cheltuială publică absolut inutilă din moment ce manualele vechi retipărite au fost folosite mai puţin de două luni. La începutul lui decembrie, noile manuale au început să ajungă în școli.

Un moment mult așteptat de elevi.

Ministerul Educației a avut probleme în acest an și după examenul de bacalaureat. Absolvenții de liceu nu au primit diplome, ci adeverințe. Motivul: o anchetă DNA la firma privată care tipărea aceste documente.

Au fost tineri care s-au plâns că au avut probleme când s-au înscris doar cu adeverințele la universități din străinătate. Diplomele vor ajunge, cel mai probabil la începutul anului viitor, spun reprezentanții Ministerului Educației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri