Scandalul plagiatelor schimbă miniștri

Data publicării:
mircea dumitru ministrul educatiei-1

Adrian Curaj a rezistat mai puţin de opt luni la cârma Ministerului Educaţiei, timp în care promisele schimbări din domeniu au bătut pasul pe loc.

Dacian Cioloş, premierul României: „Mi-aș fi dorit o activitate mai accelerată a întregului proces de clarificare a plagiatelor, atâta vreme cât planează suspiciunea asupra sistemului doctoral. Astea ne afectează din punct de vedere al credibilității sistemului universitar.”

În primele luni de mandat, Adrian Curaj părea decis să tranşeze exact această controversă publică.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei: „Avem un cadru legislativ incoerent, haotic, legat de doctorate care a generat situația în care ne aflăm, nu a exisat voința politică pentru a da mediului universitare un cadru robust si autonomia necesara, am a vut jocuri pol care au facut mult rau scolii.”

O schimbare importantă în Educaţie ar fi aceea că un viitor ministru nu va putea contesta eventuale decizii de plagiat ale Consiliului de Atestare a Diplomelor. Va avea doar dreptul de a semna retragerea titlurilor.

Ştefana Todică, reporter Digi24: „Una din primele măsuri ale lui Mircea Dumitru la Ministerul Educaţiei ar urma să fie semnarea unui ordin pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, dacă fostul premier nu depune contestaţie. În lucru mai sunt şi alte 10 dosare de plagiat deja în întârziere. Mircea Dumitru va trebui să se ocupe şi de examenele naţionale: bacalaureatul, care se încheie vineri, definitivatul şi titularizarea.”

Priorităţile noului ministru

- retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

- închiderea altor 10 dosare de plagiat

- examenul de bacalaureat

- examenele de titularizare şi definitivat.

Mircea Dumitru este tocmai cel care cere din 2012 să îi fie retras titlul de doctor lui Victor Ponta, după ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a demonstrat că fostul premier a plagiat.

Mircea Dumitru, rectorul Universității București: „Cerem ministerului sa ia act de aceste documente si de dovezile pe care noi le aratam de probele pe care noi le avem si sa ia masurile care se impun.”

Tot Mircea Dumitru a insistat pentru limitarea recompensării scriitorilor care şi-au descoperit vocaţia după gratii. Aşa că deţinuţii nu primesc mai mult de 20 de zile libere, indiferent de cât scriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri