Membrii elitei politice rusești consumă din ce în ce mai mult alcool pentru a face față presiunilor tot mai mari provocate de războiul din Ucraina, a relatat presa independentă, citând surse anonime apropiate Kremlinului, parlamentului și administrațiilor regionale, scrie The Moscow Times

Abuzul de alcool a atins noi maxime din luna martie, când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin și când au apărut informații că Kievul pregătește o contraofensivă pentru a recupera teritoriile capturate, potrivit site-ului de știri Viorstka. 

Petrecerile de la Kremlin au mărit recent limitele de alcool de la una la două sticle de persoană, a declarat un strateg politic conectat cu Kremlinul. Un viceguvernator dintr-o regiune din centrul Rusiei i-a mărturisit reporterului Viorstka că a început să bea mai mult după începerea războiului.  

„Să spunem așa – nu toată lumea din administrația prezidențială obișnuia să își înceapă ziua cu un pahar de vodcă [înainte de război]”, a declarat o sursă anonimă pentru Viorstka. „Acum cunosc mult mai mulți oameni așa, iar paharul unora s-a transformat într-o sticlă”, a declarat strateg politic.

Raportul publicației online Viorstka sugerează că elita rusă a ignorat în mare măsură rugămintea publică rară a lui Putin, făcută vara trecută, de a reduce consumul de alcool. 

Un raport din septembrie al postului de știri independent Meduza a subliniat că Putin, care este renumit pentru faptul că se abține de la băutură, a devenit din ce în ce mai enervat din cauza problemelor de disciplină provocate de alcool în rândul cercului său apropiat. 

„Putin crede că birocrații ar trebui să facă față mai ușor sancțiunilor și altor consecințe rezultate din campania militară prelungită a Rusiei în Ucraina”, a declarat atunci Meduza, citând una dintre sursele sale.

Dar una dintre sursele publicației Viorstka a declarat că aparatchik (funcționar sau activist plătit al aparatului de partid - n.red.), funcționari guvernamentali, politicieni care au o imagine publică și guvernatori au continuat să „lipsească de la întâlniri, să folosească substanțe ilegale, să întrerupă întâlniri și să participe la evenimente în stare de ebrietate”. 

Deși băutura este cea mai comună formă de evadare în rândul elitei rusești, jurnaliștii au observat că, de la începutul războiului, au apărut trei mecanisme generale de adaptare în rândul oficialilor. 

„Oficialii onești” care nu mai văd un sens în munca lor au recurs la alcool, la întâlniri sexuale aleatorii și la sport ca mijloace de evadare. O a doua cohortă de funcționari a început să își dedice munca unor fapte mici și acte de binefacere. 

Al treilea - și cel mai mare - contingent a ales să ignore problemele legate de război și „să înoate cu curentul în spatele lui Putin și al superiorilor lor”, a declarat una dintre sursele lui Viorstka. „Își fac treaba și încearcă să nu vorbească și, probabil, nici măcar nu se gândesc la motivul pentru care au nevoie de ea”, a mai spus aceasta.