Emilian Imbri: Virusul s-a împrietenit cu masca și adeverința. Probabil că Bucureștiul se va închide

Data actualizării: Data publicării:
emilian imbri la emisiunea in fata ta, de la digi2.4
Fostul manager al Institutului "Victor Babeș" din București, Emilian Imbri, și-a exprimat îngrijorarea privind evoluția epidemiei de coronavirus. Foto: Digi24

Bucureștiul se va închide mai mult ca sigur”, crede expertul în sănătate Emilian Imbri. El spune că pandemia de coronavirus va dura și în 2022. Emilian Imbri, fost director al Spitalului Victor Babeș, a adăugat miercuri dimineață la Digi24 că virusul s-a „împrietenit” cu masca și adeverința, rugându-le pe persoanele infectate „să șadă acasă”.

„Sunt păreri personale, bazate pe ce am observat că se întâmplă și nu numai la noi, se întâmplă și în alte țări. Sunt păreri personale pe care mi le asum și pe care probabil că timpul le va dovedi, dacă nu se dovedesc, eu nu pot decât să-mi cer scuze, că am făcut o greșeală. Deci, pe ce ne bazăm? Pe faptul că, într-adevăr, a început de vreo două săptămâni să crească numărul de infectări, fapt dovedit prin numărul mare de prezentări la spital și că paturile de spital sunt pline”, a spus dr. Emilian Imbri, la Digi24.

„Iarăși este foarte clar, dacă acum două luni în spitalul „Babeș” unde am lucrat eu erau peste 200 de locuri libere, în momentul de astăzi nu mai este niciun loc liber. Nu vorbim de ATI, ăsta este un subiect închis, pentru că nu cred că a fost o zi în care un pat de terapie intensivă să fi fost liber. Sau, dacă a fost liber, a fost câteva ore. La numărul mare de infectări, sigur că nu avem numărul pe care l-am avut în decembrie, când intrasem ușor într-o spaimă, aveam 10.000-12.000 de infectări pe zi. Firesc, lumea a intrat în panică. Doar ieri avem 5-6.000 de infectări și cu toate astea nu mai sunt paturi în spitale. De ce oare? Pentru că înainte erau cazuri ușoare, care puteau să stea și acasă. Acum se pare că vin la spital, fără nicio frică, cei care nu se mai simt bine acasă și sunt bolnavi, au teste pozitive, ei continuă să rămână acasă și stau până când realizează că sunt la o limită. Unii realizează la timp, alții încă nu realizează și ajung cu o zi, două peste această limită sensibilă și cine încearcă să-i recupereze face eforturi foarte mari”, a completat medicul.

Întrebat despre declarația făcută la TVR că „Bucureștiul se va închide mai mult ca sigur”, specialistul a precizat că „este foarte greu”.

„Ar trebui cineva deasupra să vadă mai multe punct de vedere, să vadă orizontul, dacă mai poate cineva. Cum poți să închizi un oraș? În momentul ăla s-a terminat, nu mai circulă nimeni, este cel mai tare punct economic din România, deci va fi foarte greu, însă, eu am spus că probabil se va închide - nu că va fi închis de cineva, că n-are nimeni curaj să facă treaba asta - se va închide probabil din cauza numărului foarte mare de persoane infectate. Cum am putea să evităm acest lucru? Eu aș avea o singură rugăminte: rog măcar persoanele bolnave, infectate, să stea în casă și să nu circule. Eu vă asigur că în momentul ăsta circulă foarte mulți oameni care sunt cu test pozitiv și foarte mulți care nu au testul, dar sunt infectați. Eu aș cere tuturor să transmită acest mesaj: măcar cei care știu că sunt infectați să șadă locului. Într-o astfel de situație virusul circulă cu mască și cu adeverință. Virusul s-a mascat, s-a împrietenit cu niște persoane care îl transportă de colo, colo cu mască și cu adeverință”, a subliniat fostul director al Spitalului Victor Babeș.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri