Acordul cu FMI rămâne incert. Se caută soluţii pentru a înlocui supraacciza la carburanţi

Data publicării:
Victor Ponta sedinta de Guvern - gov.ro

Ieri, în cadrul unei întâlniri care a durat mai bine de două ore, premierul Victor Ponta şi reprezentanţii FMI au căutat soluţii pentru a acoperi gaura la buget în cazul în care preşedintele îşi va menţine poziţia şi această taxă nu se va aplica.

Printre variante se numără reducerea cheltuielilor şi o mai bună colectare a taxelor. Dar, vine şi o veste proastă. Pentru a putea strânge suficienţi bani la buget, autorităţile iau în calcul şi introducerea unor noi impozite.

Chiar dacă şi-a exprimat speranţa că misiunea FMI va fi un succes, Traian Băsescu a avertizat FMI că nu va fi de acord cu scrisoarea de intenţie dacă aceasta va include, din nou, acciza suplimentară pentru combustibil.

„Responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!”, a spus Traian Băsescu în 23 ianuarie.

Tot ieri, Guvernul a propus Fondului introducerea unei bonificaţii pentru plata în avans a impozitelor, altele decât cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem. Experţii FMI nu au agreat încă măsura, nefiind convinşi de eficacitatea acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri