Sari la conținut
News Alert

Adevărul despre ursul împuşcat în Sibiu | Dezvăluiri despre cazul care a revoltat România

Fostul prefect al Sibiului, Cristian Roman a vorbit pentru prima oară despre ce s-a întâmplat cu adevărat în cazul ursului ucis în luna octombrie a anului trecut.

urs sibiu_capturi digi24 (2)

Concluzia lui este că autoritățile au fost depășite total de situație, că a fost mințit de unii directori și că a făcut propuneri pentru destituire pentru trei șefi de autorități locale, scrie turnulsfatului.ro. Dar… „au avut noroc”.

„A plecat și Inspectorul Șef. (…). Și ar mai fi trebuit să plece și alte două persoane. Mai trebuiau sancționați, și n-am spus-o până acum din respect instituțional, am făcut-o doar pe căile legale. Am fost informat de acea situație cu ursul după două ore. Și era o situație de urgență. Când am făcut analizele ulterior, la un moment dat am spus «oameni buni, vreau să știu totul despre acest urs, ce a mâncat, ce lungime are părul, ghearele, tot». La care directorul de la DSV mi-a spus «domnul prefect, dar l-am ars de ieri». Ce ordin? Am vorbit atunci și cu premierul și premierul știți că e în domeniu cu agricultura și m-a spus că nu e așa. Am constatat ulterior că m-a mințit”, a spus fostul prefect.

Declaraţia integrală aici

Imaginile cu momentul în care ursul a fost împuşcat fac înconjurul ţării şi au ajuns în străinătate. Animalul rătăcit a fost încolţit într-o curte din Sibiu şi împuşcat mortal. 50 de oameni l-au urmărit prin oraş - jandarmi poliţişti, vânători şi mascaţi. Într-un final animalul s-a refugiat într-o curte. Primii care au ajuns aici au fost polițiștii și un vânător.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri intervenţia autorităţilor.

Ministerul a cerut anchetă.

Şeful Poliţiei Municipale Sibiu a demisionat, afirmând la vremea respectivă că a luat decizia având în vedere că familia îi era ameninţată. Ministrul de Interne de la acea vreme afirma că şeful Poliţiei i-a cerut, la un moment dat, unui subaltern să calce animalul cu maşina. Comisarul Cristian Negru a negat însă, această informaţie.