Sari la conținut

Ambasada Germaniei, despre imunitatea parlamentară: Observăm cu îngrijorare evenimentele actuale cu efecte directe asupra MCV

Potrivit sursei citate, care prezintă poziția reprezentanței diplomatice a Berlinului la București în legătură cu discuțiile asupra imunității parlamentarilor, instituțiile care susțin statul de drept în România trebuie să-și poată desfășura activitatea „fără limitări”.

Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea instituțiilor care sprijină, protejează și dezvoltă în continuare statul de drept în România să se poată desfășura fără limitări.

Respectul față de independența justiției și față de principiul separării puterilor în stat impun abordarea imunității parlamentare de așa manieră, încât aceasta să nu fie uzitată în mod abuziv, în scopul protejării unor persoane individuale. În acest context, observăm cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluării procesului MCV”, se arată în comunicatul Ambasadei.

Pe de altă parte, Ambasada Germaniei la București anunță că sprijină „eforturile constante” ale autorităților române de urmărire penală în lupta împotriva corupției. Sursa citată apreciază că aceste eforturi sunt expresia obligațiilor asumate de România „în cadrul comunității de drept și de valori pe care o reprezintă UE și care se concretizează (...) în Mecanismul de Cooperare și Verificare”.