Sari la conținut

Ancheta Sky News, analizată de CNA-ul britanic

Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului în Marea Britanie, a demarat investigaţia în cazul anchetei pe care postul Sky News a difuzat-o pe 7 august privind presupuşi traficanţi de arme din România, informează News.ro.

arme reportaj sky news 3

„Investigăm dacă o anchetă a Sky News care a intenţionat prezentarea unui trafic de arme pe teritoriul României a respectat regulile noastre în privinţa acurateţei”, a transmis un purtător de cuvânt al Ofcom.

Instituţia a precizat că s-au înregistrat, în total, 190 de reclamaţii în acest caz. Reprezentanţii Ofcom au precizat că este prea devreme să comenteze asupra posibilului rezultat al investigaţiei şi, implicit, asupra posibilelor sancţiuni pe care le-ar putea primi Sky News.

Unul dintre cei care au spus că s-a adresat Ofcom în cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache. Conform unui răspuns transmis News.ro, ambasada a subliniat în sesizarea transmisă Ofcom "caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

Consiliul Naţional al Audiovizualului a solicitat Ofcom, la sfârşitul lunii august, să analizeze reportajul difuzat pe 7 august de postul britanic Sky News în legătură cu un presupus trafic de armament făcut pe teritoriul României, prin prisma legislaţiei britanice din domeniul audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului, respectarea acurateţei şi imparţialităţii în ceea ce priveşte opiniile şi punctele de vedere exprimate în legătură cu acest subiect.

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că relaţia cu Marea Britanie este dificilă în contextul în care anchetatorii aşteaptă în continuare răspunsul în cazul comisiei rogatorii prin care se cere inclusiv acceptul ca un magistrat de la combaterea criminalităţii organizate să participe la unele acte de cercetare.

Daniel Horodniceanu a precizat că, până la acest moment, autorităţile britanice nu au răspuns în vreun fel cererii de comisie rogatorie formulate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) care fac ancheta în dosarul ”Sky News”.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, acuzaţi că au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News, în care apăreau ca traficanţi de arme, au fost eliberaţi din arest preventiv în 10 octombrie şi sunt cercetaţi sub control judiciar.

Procurorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.

Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme aveau de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în urma acestui reportaj, afirmând că a fost un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.