Bloomberg: Instabilitatea din România sperie investitorii

Data publicării:
bloomberg-36601

Agenția notează că România a avut după 1990 mai mulți premieri decât orice altă țară membră a Uniunii Europene. Numai anul acesta, a fost condusă de trei cabinete, ceea ce a blocat planurile de consolidare a economiei și a sistemului judiciar.Investițiile străine directe au ajuns la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni, scăzând dramatic de la recordul de 9,5 miliarde de euro înregistrat în 2008, scrie Bloomberg.

„Avem nevoie de un guvern care să ducă la îndeplinire lucrurile pe care le-a promis”, a declarat Steven van Groningen, șeful Raiffeisen Bank în România. „Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influențează negativ climatul de afaceri”, a subliniat van Groningen. După atât de multe promisiuni și atât de puține fapte în trecut, van Groningen spune că va aștepta să vadă dacă politicienii își vor îndrepta privirea spre economie în loc în loc să se uite unii la ceilalți.

După criza politică din vară, încrederea investitorilor s-a clătinat, ducând la creșterea costurilor de împrumut și împingând leul la un minim istoric față de euro în 3 august, reamintește Bloomberg.

„Nu cred că actuala coaliție de la guvernare este conștientă de pericolele cărora trebuie să le facă față”, este de părere Michael Taylor, senior analist la Oxford Analytica, în Marea Britanie. „Această situație afectează investițiile străine, întrucât companiile au devenit foarte reticente în a se stabili într-o țară de la care nu știu ce să se aștepte”, arată analistul.

Scepticismul în privința capacității guvernului de a produce rezultate sporește îngrijorarea legată de o economie slabă, comentează Bloomberg.

Mark Mobius, administrator al fondului Templeton Asset Management, spune că indiferent de componența guvernului după votul din 9 decembrie, investitorii așteaptă să fie asigurată stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri.

Perspectiva unei victorii decisive care să-i ofere lui Ponta suficient sprijin parlamentar pentru a-și pune agenda în practică ar putea ajuta la câștigarea încrederii investitorilor, spune Gyula Toth, administrator la Ithuba Capital în Viena.

Următorul guverm trebuie să modernizeze infrastructura, să dezvolte piețele de capital și să îmbunătățească legislația, sunt de părere Mark Mobius și Mariana Gheorghe, șefa OMV Petrom.

Bloomberg precizează că România, care are o suprafață aproape egală cu cea a Marii Britanii, are mai puțin de 500 de kilometri de autostradă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri