BRAȘOV. Fermierii renunță la animale din cauza noului impozit agricol

Data publicării:
2401fermieri-45584

Printre micii fermieri se numără şi Costantin Bularca din comuna Bod, judeţul Braşov. El creşte în prezent 22 de vaci cu care îşi câştigă existenţa din vânzarea laptelui.

„Înseamnă că noi o să ajungem la faliment şi suntem nevoiţi să vindem animalele pentru că în situaţia asta nu mai putem supravieţui”, spune acesta.

În comuna Bod zeci de mici fermieri sunt în aceaşi situaţie. Sunt nemulţumiţi de impunerea unui astfel de impozit şi spun că vor fi nevoiţi să renunţe la animale pentru că altfel nu se vor putea descurca. Multe familii se întreţin din vânzarea laptelui, a brânzei sau a cărnii provenite de la animalele pe care le cresc.

Părerea lor e întărită şi de reprezentanţii primăriei. „Aproximativ 30 de fermieri vor fi afectaţi de impozite. Ei trăiesc efectiv numai din asta, plătesc arendă pe terenuri, laptele nu are preţ”, spune Valer Moldovean, agent agricol la primăria Bod.

Fermierii care au însă sute de hectare şi animale nu au nicio problemă în privinţa impozitării şi asta pentru că orice fermier poate obţine subvenţii de la stat. Din 2001, Ioan Cristolovean din Stupini, judeţul Braşov, a început dezvoltarea unei ferme de vaci. În prezent creşte peste 200 de animale şi furnizează în fiecare zi lapte către producători.

„Noi plătim impozite pe firmă de mulţi ani în urmă, pe societatea noastră. Deci ar fi normal ca toată lumea să plătească impozit”, spune Ion Cristolovean.

Noul Cod fiscal, care prevede această modalitate de impozitare, se va aplica după aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri