Buget european. Ce și-au spus Traian Băsescu și cancelarul Austriei la Cotroceni

Data publicării:
28112012 20m 20base 20cancelar 20austriac-35815

Cancelarul austriac Werner Faymann a făcut aceste declarații la întrevederea avută miercuri la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu, în opinia căruia summitul de Bruxelles a fost un succes în ceea ce privește România.

Preşedintele României,Traian Băsescu, l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul federal al Republicii Austria, Werner Faymann. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, „unul din principalele subiecte abordate cu acest prilej l-a constituit negocierea Cadrului Financiar Multianual pentru exerciţiul 2014 - 2020, atât domnul președinte Traian Băsescu, cât şi cancelarul Austriei discutând despre interesele specifice ale celor două ţări legate de finanţarea europeană în următoarea perioadă bugetară de șapte ani”.

În document se precizează că „în cadrul întâlnirii a fost abordată, de asemenea, agenda Consiliului European din 13 - 14 decembrie a.c., și s-a discutat despre procesele deja iniţiate în ceea ce priveşte consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. În legătură cu situaţia din Zona Euro, domnul președinte Traian Băsescu a vorbit despre stabilitatea macroeconomică atinsă de România printr-un efort amplu de reforme structurale”.

Soluții pentru reducerea sumei de 30 de miliarde

Discuția dintre cei doi lideri, atât timp cât a putut fi înregistrată de camerele video, a abordat și suma de 30 de miliarde de euro, despre care președintele Traian Băsescu menționa, la finalul summit-ului de la Bruxelles, că se caută soluții pentru a fi redusă, față de propunerea Comisiei Europene.

„Primul element a fost că solicitările de reducere a bugetului, venite din partea statelor membre net contributoare, variau între 50 de miliarde la 200 de miliarde. Măcar acum ştim precis un lucru: reducerea va fi de 100 de miliarde, reducerea faţă de propunerea Comisiei. Al doilea element pe care îl consider foarte important este că până în prezent s-au găsit nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate, pentru reducerea a 70 de miliarde; urmează ca, până la următorul Consiliu, să se găsească soluţii pentru alte 30 de miliarde, este un alt element important”, spunea, în 23 noiembrie, președintele Traian Băsescu.

Ce au înregistrat camerele video

Traian Băsescu, preşedintele României:

„Mă bucur că sunteţi la Bucureşti. Este o zi frumoasă!Am declarat după Consiliu aici că la final putem considera că a fost un succes. Ne-am pus de acord privind suma, iar la următorul Consiliu vom avea probabil deja bugetul.”

Werner Faymann, cancelarul Austriei:

„Îmi pare rău că am avut foarte multe discuţii contradictorii în faţa noastră. Cred că este o misiune dificilă pentru preşedintele Consiliului, Hermann van Rompuy, să găsească un numitor comun între cele două viziuni diferite existente. Am spus că nu garantez că vom găsi o soluţie în ianuarie.”

Traian Băsescu, preşedintele României:

„Este un pas extraordinar înainte că s-a stabilit suma la sfârşitul zilei, restul se mai poate...”

Werner Faymann, cancelarul Austriei

„Suma? Credeţi că este fixă? Angela a spus să mai reducem...”

Traian Băsescu, preşedintele României

„Da, cu alte 30 de miliarde.”

Werner Faymann, cancelarul Austriei

„Da, dar unde să-i găsim? Să sperăm că de la birocraţie, nu de la agricultură.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri