BUSINESS CLUB. Inflația din noiembrie – nu sunt semne pentru consum. Nici pentru creștere

Data publicării:
11122012 20inflatie-38110

Noiembrie este prima lună în care producția românească de legume și fructe, sezonieră, începe să facă loc mai mult importurilor, care de obicei cresc mai puternic. Dar acum, după scumpirile mari din vară și din septembrie, plusul a fost destul de mic în noiembrie. Mai e și acest minus de la servicii și mărfuri nealimentare care ne arată că și inflația e descendentă.

Nu e totuși cel mai bun lucru. Datele anunțate de statistică au depășit așteptările tuturor analiștilor, care estimau că inflația va fi în scădere, dar nu au mers chiar spre 4,5%.

Există momente în care inflația trebuie să scadă și momente în care trebuie să crească temperat. Noiembrie, prin tradiție, este o lună în care prețurile urcă ușurel. În anii anteriori, fie că am avut o rată anuală mare sau mică, această lună a avut creșteri de prețuri.

La sfârșit de an se dă drumul la cheltuieli, fie el stat, fie populația, în pregătirea de sărbători. Faptul că în noiembrie am avut pe medie stagnarea prețurilor ne arată că există un deficit de cerere. Nu sunt semne pentru consum. Și nici pentru creșterea economică.

___________________________

Mâncarea este tot mai scumpă

În noiembrie, cel mai mult s-au scumpit alimentele. Preţurile au crescut în medie cu aproape şase procente, în ultimele 12 luni. Luna trecută, comparativ cu octombrie, cel mai mult s-au scumpit ouăle. Preţurile au urcat cu peste 8 %. Mai scumpe au fost şi fasolea boabe, dar şi cartofii, cu 2,4 procente.

Totuşi, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat şI ieftiniri. Cel mai mult s-au redus preţurile pentru citrice, cu peste 6 %. Prețuri mai mici au fost înregistrate şi pentru legume şi conservele de legume, precum și la combustibili.

Banca Naţională se aşteaptă însă ca preţurile să crească în continuare. Luna trecută, BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru finalul anului de la 3,2 la 5,1 %, ca urmare a ultimelor evoluţii.

De la minimul istoric de 1,79 % atins în luna mai, indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor a ajuns la peste 5 procente în septembrie. Creșterea inflației a fost provocată de seceta din această vară, care a determinat scumpirea alimentelor.

Sorin Minea, Romalimenta: Datele statisticii sunt false

Sorin Minea, președintele Romalimenta, pune la îndoială datele privind scumpirea produselor alimentare în prag de sărbători, în special a cărnii. „Nu cred că cineva majorează prețul la fasole în prag de sărbători”, a declarat Minea la Digi24, precizând că ouăle sunt oricum mai scumpe iarna.

În ceea ce privește carnea, Minea a arătat că aceasta s-a scumpit cu peste 20%, dar din octombrie-noiembrie „scumpirea la carne nu există”.

„Eu am facturi. Ori eu platesc facturi false, ori datele statisticii sunt false”, a conchis Minea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri