Ce vor să audă copiii de la părinţi

Data publicării:
3032013 20iubirea-52584

„De ce este bine să le spunem lucruri bune copiiilor? În primul rând pentru că ele întăresc mesajul de iubire”, explică psihologul Anca Boalcă. „Cele mai importante nevoi sunt nevoile de iubire și de securitate. Pentru un copil iubire înseamnă iubire necondiționată”, adaugă Anca Boalcă.

„Așa le arătăm că sunt ai noștri. Că avem grijă de ei, că ne gândim la ei, că suntem aproape de ei, că îi iubim...”, spune Cristina Oprescu, mămica fetiței Alexandra. „Pentru mine cel mai important este să îmi spună că te iubesc, bravo, foarte bine...”, explică Alexandra. „Noi vorbim de trei-patru ori pe zi... și mesaje... Noi două ne dăm mesaje cu te iubesc, fără nicun motiv”, mărturisește mămica Alexandrei.

Și părinții cer iertare

Psihologii îi sfătuiesc pe părinți să fie extrem de atenți atunci când, accidental, greșesc față de propriii copii. „Și părintele poate greși. Și este foarte bine atunci când își cere scuze”, spune psihologul Anca Boalcă.

„Eu am făcut-o!”, recunoaște mămica Alexandrei. „Și după ce stăm și ne calmăm puțin, discutăm. Și apoi fiecare spune ce are de spus. Și chiar mi-am cerut iertare!”, relatează doamna Oprescu.

„Dacă nu îmi cere scuze, pe mine...mă doare sufletul!”, exclamă Alexandra.

Comunicarea, alături de sinceritate și respect, sunt principalele atuuri pentru o bună relație între părinți și copii. În plus, atunci când micuții greșesc, este important că aceștia să nu fie trași la răspundere, ci să li se explice cu calm ceea ce n-au făcut bine.

„Întotdeauna este bine să formulăm în așa fel problema, încât să fie în avantajul lui și să nu îi scădem încrederea de sine. Să încercăm să își dea seama că suntem mândri de el și dacă greșește. A greșit acum, dar data viitoare sigur nu va mai repetă aceeași greșeală”, arată Cristina Oprescu.

„Este important să îi încurajăm, pentru că în felul acesta vor avea capacitatea de deschidere la evenimente noi, la lucruri noi, să îi încurajăm și să îi susținem”, subliniază și psihologul Anca Boalcă.

Dacă vreți ca cei mici să fie fericiți, nu uitați să le spuneți, cât mai des cu putință, ceea ce ei vor să audă. Încurajați-i și respectați-i, în fiecare zi! Succes!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri