Sari la conținut

Chevron: Explorarea de la Pungeşti, suspendată până când se va înţelege că metodele folosite sunt bune

 

Tom Holst a susţinut declaraţia la Washington, în contextul unei întâlniri cu premierul Victor Ponta.

„Aş dori să fac precizări cu privire la motivele suspendării activităţii în zona localităţii Pungeşti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a acţiona în siguranţă sau de a nu a o face deloc. Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate”, a spus Tom Holst, informează Mediafax.

El a precizat că explorarea va reîncepe atunci când se va înţelege că metodele companiei sunt cele mai sigure.

„La Pungeşti, noi şi Guvernul credem că activitatea trebuie să se desfăşoare în siguranţă, munca acolo trebuie să se bazeze pe o interrelaţionare pe termen de lungă durată, ce se poate extinde peste 30 de ani. Ei trebuie să înceapă să aibă încredere. Noi vom reiniţia, vom reporni operaţiunile în Pungeşti atunci când standardele de siguranţă sunt îndeplinite şi când se va înţelege mai bine că avem cele mai bune practici şi că pe acestea le dezvoltăm în proiectul din România”, a aăugat Holst.

Între timp, la Pungești localnicii stau de pază cu rândul. Circa 20 de persoane au rămas pe câmp de teamă că muncitorii se vor întoarce în orice moment și vor să fie siguri că va fi cineva acolo care să blocheze accesul utilajelor pe terenul unde ar urma să fie amplasată prima sondă de explorare.

Aproximativ 500 de localnici au protestat, începând de miercurea trecută, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În data 17 octombrie, reprezentanţii companiei Chevron au anunţat că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Pe aceeași temă