Chiriile pentru locuinţe s-au ieftinit cu 20%

Data publicării:
11112012 20chirii 20ieftinire-32972

Specialiştii din piaţa imobiliară au descoperit un nou factor care influenţează preţurile - starea vremii. Iar meteorologii au anunţat deja o iarnă grea.

Creează o anumită panică în rândul proprietarilor, pentru că nu este deloc confortabil să plăteşti din buzunar nişte întreţineri. Avem în această perioadă faţă de perioada toamnei, o scădere a chiriilor cu 10 până la 20 de procente”, a declarat Răzvan Muntean, director Imopedia.

Studenţii sunt primii care se gândesc să-şi găsească o locuinţă cu chirie mai avantajoasă.

„Da, dacă aş găsi ceva mai ieftin, de ce nu. Când se adună toate cheltuielile mi se pare mult şi trebuie să ma orientez în altă parte”, a spus un student.

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele mari, situate la periferia marilor oraşe.

Pe piaţa apartamentelor de 3 şi 4 camere scăderea este de 20 de procente, urmate de cele de 2 camere cu 12-15 % şi garsonierele care au cea mai mică scădere de 10 %”, a declarat Alina Busuioc, directorul agenției imobiliare West Invest.

Cele mai mici preţuri pornesc de la 100 de euro pentru garsoniere şi urcă la 200 de euro pentru 2 camere şi 250 de euro pentru apartamentele de 3 camere, complet mobilate.

Unii proprietari nu scad prețurile

Sunt şi proprietari care refuză să scadă preţul chiriei, chiar dacă îşi ţin apartamentele nelocuite. Alin Ozon este proprietarul unui apartement de închiriat din Timişoara. „În jur de 5000 de euro am băgat în el când am început să-l dau în chirie. Nu n-aş lăsa, îl menţin la 200 de euro, pentru că s-a investit. Este cu centrală, are toate utilităţile, cu electrocasnice, cu absolut tot, mobilat”, a spus acesta.

Aş recomanda apartamentele cu centrală, chiar dacă costă suplimentar cu 10-20 de euro la apartament, cu siguranţă banii aceştia pe perioada sezonului rece sunt amortizaţi”, a sfăuit Florin Pavel, broker imobiliar.

În ultimele 2 săptămâni numărul ofertelor de apartamente pentru închiriat a crescut cu 25%. Preţurile vor continua însă să scadă până la începutul anului viitor, pe fondul cererii reduse şi a costurilor mari de întreţinere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri