Clădiri lăsate în paragină. Casa Radio, între mall şi muzeu al comunismului

Data publicării:
casa-radio

Bucureşti, zona centrală. Pe malul răului Dâmboviţa, Nicolae Ceuşescu a ridicat Casa Radio, de la balconul căreia a salutat pentru ultima oară mulţimea pe 23 august 1989. După Revoluţie, imobilul neterminat a fost lasat în paragină.

Pentru Casa Radio au fost propuse până acum două soluţii: transformarea ei într-un mall, simbol al capitalismului şi al lumii moderne, sau într-un muzeu al istoriei comunismului din România.

Varianta mall-ului a picat o dată cu venirea crizei financiare. Estimat la 50 de milioane de euro, proiectul aşteaptă încă autorizaţia de la Primăria Sectorului 1. Există un Plan Urbanistic de Detaliu, însă nu a fost emisă autorizaţia de construire.

Arhitecţii bucureşteni s-au opus proiectului, aşa că acum senatorul independent Valeriu Todiraşcu vrea să transforme clădirea într-un muzeu al comunismului, după modelul Muzeului STASI din Berlin. Fondurile necesare ar putea să provină de la bugetul statului, din contribuţii private, dar şi de la Loteria Română.

Spital din Cluj, abandonat în 2003

Alt oraş, aceeaşi problemă. De opt ani, pe strada Bucium din Cluj-Napoca ar fi trebuit să funcţioneze un Spital Regional de Urgenţă. Acolo însă este doar un schelet de beton. Lucrările de construcţie au fost oprite în 2003. La aceea dată proiectul era finalizat în proporţie de 80 la sută. Autorităţile judeţene spun acum că acolo vor să deschidă un spital pentru copii.

Şi la Arad, chiar în centrul oraşului, un fost teatru se degradează pe zi ce trece. Înainte să ajungă în paragină, clădirea a fost pe rând fabrică de automobile, fabrică de avioane şi fabrică de vagoane de marfă. Astăzi ea nu se află în planurile nimănui, iar proiectele de reabilitare lipsesc cu desăvârşire.

Teatrul vechi din Arad, inaugurat în 1817, a fost prima instituţie de acest fel cu sediu stabil din România. Primăria a anunţat că va reface doar faţada şi acoperişul clădirii.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri