Sari la conținut
News Alert

CNADNR a încheiat un contract cu o firmă cercetată penal și datoare la stat

Societatea Florconstruct SRL din Suceava a primit, pe 19 noiembrie anul trecut, un contract de un milion de euro pentru eliminarea de deșeuri şi ape menajere de pe drumurile din Galați. Contractul a fost atribuit prin negociere directă pe motiv de extremă urgență. La atribuirea contractului, reprezentanții CNADNR nu au luat în calcul faptul că firma avea datorii la stat. Conform legii, autoritățile pot exclude de la licitații firmele cu probleme.

Este un drept, nu o obligație. Dacă în fișa de date a achiziției nu a existat această cerință, este perfect legal ca operatorul economic să participe la acea procedură”, spune Valeria Tudora, expert în achiziții publice.

Firma Florconstruct SRL îl are ca acționar unic pe Vasile Florea. În mai 2013, el a fost reţinut 24 de ore de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care prejudiciul este de aproape 10 milioane de euro. Și societatea este urmărită penal.

„A fost o sesizare în legătură cu niște facturi. Au fost verificate, suntem în verificări”, a spus el.

Vasile Florea recunoaște că are datorii la stat – peste 125.000 de lei.

„Sunt datorii către bugetul statului, dar am și încasări de făcut. Nu sunt singura firmă și știți problemele cu care se confruntă fiecare firmă”, a spus el.

Oficial, CNADNR nu a vrut să răspundă solicitării Digi24 de a preciza care era urgența atribuirii contractului și cum a fost selectată firma Florconstruct. Ministrul Transporturilor promite însă că va analiza situația.

„Să facem plângere la Parchet”, a comentat Dan Șova această situație.

În ultimii doi ani, societatea Florconstruct SRL a încheiat contracte cu CNADNR în valoare de 4,3 milioane de euro, toate prin negociere directă.