Condiții „umilitoare” în închisorile din Bulgaria

Data publicării:
detinut 20inside1-57099

„Capacitatea de adăpostire a unor locaţii de detenţie preventivă - Varna (est), Ruse (nord), Stara Zagora (centru-sud), Plovdiv (sud), Sofia - este depăşită de numărul de deţinuţi. Noii veniţi se întind pe jos până la eliberarea unui pat o dată cu plecarea unui deţinut”, a afirmat Comitetul Helsinki într-un raport publicat marţi.

„În majoritatea centrelor de detenţie, celulele nu au ferestre, aerisirea nu este posibilă şi iluminatul este artificial”, a explicat ONG-ul. Pentru 4 dintre cele 42 de centre de detenţie, celulele se află la subsol.

Doar nouă centre de detenţie din 42 dispun de toalete la câte două celule. Pentru celelalte, „deţinuţii trebuie să fie însoţiţi la toaletele din exterior. Dacă supraveghetorii sunt ocupaţi, deţinuţii trebuie să recurgă la recipiente aflate în celule.”

Guvernul, care s-a angajat în trecut să respecte un minim de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut în 2013, a amânat această promisiune până în 2019, ceea ce preşedintele secţiunii bulgare a Comitetului Helsinki, Krassimir Kanev, a regretat.

„Din 1995, nu a existat nicio evoluţie în cheltuielile consacrate construcţiei (de închisori). Obiectivul 2019 pare dificil de atins”, a apreciat ministrul adjunct al Justiţiei, Dimitar Bongalov. Conform normelor internaţionale, fiecare deţinut trebuie să dispună de un minim de 6 metri pătraţi.

În închisoarea din Burgas (est), cea mai suprapopulată, 940 de persoane rezidează într-o închisoare de 371 de locuri, fiecare dispunând de mai puţin de un metru pătrat, conform raportului unei misiuni în mai 2012 a Comitetului de prevenţie a torturii de pe lângă Consiliul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri