Cronologia mitingului diasporei, prezentată de Carmen Dan

Data publicării:
carmen dan raport mai violente 2 ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, spune ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.

Carmen Dan a spus că la momentul începerii protestului, jandarmii nu aveau echipamente de protecţie, astfel că nu a existat nicio intenţie de a-i intimida sau de a-i provoca pe cei din Piaţa Victoriei, aflaţi la protest.

Primele manifestări violente au avut loc puţin după ora 16.00, când un grup de protestatari a forţat cordonul de jandarmi, încercând apoi să intre în curtea Guvernului, aruncându-se în acelaşi timp cu pietre şi sticle de plastic în forţele de ordine.

„Acest moment trebuie să-l explic particular pentru că relevă un tipar organizatoric. Este secvenţa în care o masă  de câteva sute de oameni ies din alveolă, blochează traficul, simulează intrarea pe Kiseleff, schimbă brusc direcţia de deplasare şi se duc spre Guvern, printre maşini, pentru că traficul nu era restricţionat. Jandarmii au utilizat substanţe iritant lacrimogene pentru îndepărtarea oamenilor de Guvern”, a explicat Carmen Dan.

Ministrul a menţionat că puţin înainte de ora 19.00 au ajuns în Piaţa Victoriei şi suporterii unor echipe de fotbal, însă din cauza faptului că nu au intrat în mulţimea de protestatari în grup organizat, jandarmii nu au putut lua măsuri împotriva lor.

Carmen Dan a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit în timpul intervenţiei jandarmilor care încercau să-i îndepărteze pe cei violenţi prin gazele lacrimogene şi din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de ei.

„Modul de exercitare a violenţei asupra forţelor de ordine a avut un caracter de noutate. Agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută atât în zona de contact, cât şi mai în spate, iar cei din primul rând au fost folosiţi drept scut. Protestatarii paşnici au refuzat să se delimiteze de elementele violente. A fost imposibil de separat protestatarii agresivi. Cei paşnici au suferit în timpul intervenţie jandarmilor care încercau să-i respingă pe cei violenţi prin utilizarea de gaze iritant lacrimogene pentru că au fost reticenţi în a se delimita de aceştia. În spatele mulţimii erau persoane care spărgeau pavajul şi bordurile din zonă pentru a le arunca spre forţele de ordine”, a spus Carmen Dan, citând raportul referitor la protestul din 10 august.

De asemenea, a spus ea, confirmând afirmaţia lui Laurenţiu Cazan, unul dintre coordonatorii jandarmilor din Piaţa Victoriei, la ora 20.00 conducerea jandarmeriei a prezentat prefectului Capitalei situaţia de la protest şi nevesitatea unei intervenţiei în forţă, prefectul dându-şi acordul pentru aest lucru.

Mai târziu, în jurul orei 21.30, jandarmii au încercat să intervină împotriva suporterilor echipelor de fotbal de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara care se manifestau violent, însă nu au reuşit să-i îndepărteze pentru că erau mulţi protestatari paşnici printre ei, care au refuzat să se retragă.

„Până la ora 22.00 au fost efectuate avertizări sonore, la 22.02 făcându-se ultima somaţie, interval de timp suficient pentru ca protestatarii să poată părăsi piaţa. La ora 23.11 s-a făcut intervenţia pentru restabilirea ordinii publice pentru eliminărea riscului de pericol pentru participanţi, mai ales cu o armă fusese sustrasă de la un jandarm. La ora 1.15 ordinea publică a fost restabilită”, a mai spus ministrul de Interne.

Carmen Dan a vorbit şi despre gazele lacrimogene, precizând că raportul cuprinde şi lista echipamentelor folosite de forţele de ordine la protest.

„Dacă Jandarmeria are o lege care prevede dreptul de a utiliza substanţe iritant lacrimogene şi echipamentul de intervenţie din dotare, nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească pietre, bări metalice sau alte obiecte contondente în timpul unui protest”, a adăugat ministrul.

Carmen Dan a subliniat că aceia care critică modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august şi modul în care au intervenit forţele de ordine pentru restabilirea ordinii publice trebuie să accepte faptul că acestea au fost determinate de violenţele unora dintre manifestanţi.

„Cei care acuză acum desfăşurarea evenimentelor din 10 august trebuie să accepte că acţiunile violente ale unora dintre manifestanţi au determinat pierderea caracterului paşnic al adunării publice şi intervenţia forţelor de ordine. Legea se aplică în mod egal jandarmilor, persoanelor violente şi celor care au instigat la astfel de acţiuni”, a spus ministrul.

(text:News.ro, Foto: Inquam Photos / OctavGanea)

Citiți și:  Carmen Dan: Au fost identificate cinci cazuri de abuzuri ale jandarmilor

 Ioan Stanomir: Doamna ministru Dan a făcut o greșeală care e psihanalizabilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri