CUM PLĂTIM RATELE. Doar doi din zece români ar renunța la țigări și băutură

Data publicării:
15112012 20kruk-33677

Nu este însă obligatoriu să renunțe la plăcerile de zi cu zi. Specialiștii le recomandă românilor cu datorii să taie câte puțin din fiecare categorie.

Pentru a reuşi să fie la zi cu plata şi să nu intre în atenţia Biroului de Credit, românii cu datorii la bănci renunţă mai întâi la cadouri și vacanțe. Însă specialiştii spun că cel mai bine ar fi să taie câte puţin din toate cheltuielile.

Sandu Băbăşan, consultant financiar, recomandă să se facă o „optimizare procentuală” pe fiecare dintre categorii – alimente, cheltuieli cu întreținerea, cheltuieli cu mașina și sănătatea. „Sigur, nu vom scădea din bugetul de sănătate. Este, totuşi, o categorie foarte importantă, dar şi aici se pot optimiza”, spune Băbășan.

Un român din trei se descurcă tot mai greu cu banii din cauza datoriilor

Un român din trei susţine că se descurcă tot mai greu cu banii din cauza datoriilor foarte mari. Aşa se face că peste un sfert dintre participanţii la un sondaj pe această temă promit că anul viitor îşi vor avea mai multă grijă cu cheltuielile. În plus, unul din zece vrea să scape de datorii până la sfârșitul acestui an.

Cel mai greu de returnat sunt datoriile pe care le-au contractat şi care sunt aferente creditelor de consum. Abia apoi urmează ratele aferente creditelor ipotecare şi mobiliare cu 22 la sută. Iar cheltuielile cu facturile de utilităţi şi telefonie cu 18 la sută", spune Isabela Iacob, director la o firmă de recuperare a datoriilor.

Totuşi, pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, peste 42 la sută dintre români cred că soluția cea mai bună este planificarea cheltuielilor. 34 la sută cred însă că rezolvarea constă în realizarea de economii.

Aproape 60.000 de români au negociat şi semnat anul acesta reeşalonarea datoriilor cu firmele de recuperări de credite. 60 la sută din restanţieri sunt bărbaţi şi achită în medie circa 300 de lei lunar pentru plata datoriei, cu 50 de lei mai puţin faţă de anul trecut.

Planurile românilor cu datorii

- unul din trei români are întârzieri la plata datoriilor

- 25% vor planifica mai bine cheltuielile şi veniturile

- unul din 10 români vrea să scape de datorii în 2012

Soluţiile românilor pentru plata datoriilor

- 42% planificarea cheltuielilor

- 34% economii majore

Înţelegeri încheiate de firmele de recuperări credite

- 60.000 de înţelegeri

- 60% bărbaţi

- 270 de lei rata lunară după negociere

sursa: Kruk

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri