Datoria de peste 2 miliarde de lei a RADET va fi ştearsă. Guvernul a aprobat comasarea Regiei cu ELCEN

Data publicării:
27 2003radet-57241

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a venit la Palatul Victoria, pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta.

Este prima dată când Guvernul şi Primăria Bucureşti colaborează constructiv, a spus Sorin Oprescu.

Unirea celor două societăţi încearcă să taie toate penalizările aberante care vin din ultimii 20 de ani. Acestea se vor stinge. La o primă socoteală este nevoie de un 1,8 miliarde de euro pentru modernizarea centralelor. Reţeaua funcţionează din 1966, a explicat Sorin Oprescu.

Suvenţia nu mai creşte ca noi să nu o mai putem acoperi, a spus Sorin Oprescu.

CET-urile au îmbătrânit, iar azi randamentul este sub 40%, a adăugat primarul general.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate a fost aprobat în noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.

Serviciul vizează producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică.

În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept".

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principală, iar restul reprezentau penalizări de întârziere.

Vineri, Oprescu a declarat că i-a solicitat premierului Victor Ponta, în noiembrie 2012, să deruleze o anchetă privind situaţia de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi că acţiunea este în curs de finalizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri