DEZBATERE LA JURNALUL DE SEARĂ. Soluții pentru sportul românesc

Data publicării:
1412emisiune1-38734

Ion Ţiriac susţine că, în opinia sa, nu trebuie să se facă un minister al Sportului. „Dacă îl faci trebuie să fie un minister adevărat, să îi dai bani”, a spus Ţiriac.

Acesta a exemplificat cu situaţia din Germania unde sportul este subordonat Ministerului de Interne.

La rândul său, Mariana Bitang a adăugat că pentru susţinerea sportului este nevoie de facilităţi fiscale, implicit de modificări legislative. "Oamenii sunt săraci, sunt probleme sociale majore, dar asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm să dispară un sistem care a funcţionat. Pledăm pentru mişcare: duce-ţi-vă copiii să facă mişcare!", a spus Bitang.

Gică Hagi a susţinut că este nevoie de sport, pentru că aşa se pot crea modele. El a pledat pentru mişcare, pentru încurajarea celor mici să facă mişcare pentru sănătate. nu neapărat pentru performanţă.

"În România sunt multe societăţi care produc bani. Ele se duc afară şi îi sponsorizează pe cei de acolo. Fac bani la noi şi susţin în afară. Este inadmisibil.Cei care ne conduc trebuie să convingă multinaționalele să susțină acest segment social.Politicul trebuie să pună ca prioritate sportul, pentru că menirea lui finală este să creeze ambasadori, idoli, campioni și spectacol. Toata lumea trăiește prin sport", a spus Hagi.

Președintele ANST, Carmen Tocală, a abordat problema sportului în școli. „Am scos sportul de la bacalaureat, deci noi nu îl recunoaștem în școala. Am introdus cele 30 de minute la grădiniță, dar numai de coordonare și în sistem-pilot. Părintele este temător, pentru ce mic poate să transpire și nu există dușuri. Până la urmă, ne trebuie educație sanitară și o educație a părinților, să le explicăm de ce e bun sportul, a precizat Carmen Tocală.

„Domnul președinte mi-a promis trei ore de sport pe săptămână, în școli. Imediat cum a fost ales, a doua zi am fost la dumnealui. M-a primit ca pe un boier, dar până în ziua de astăzi nu am reușit nimic”, a spus Ion Țiriac.

De ce nu mai sunt antrenori și profesori de sport

Invitații „Jurnalului de seară” au atins și problema antrenorilor de valoare și a profesorilor de sport care să pună pasiune în meseria lor. Concluzia a venit repede: tot din cauza banilor.

„Totul pornește de la bani. Profesorii au 12 milioane pe lună. Performanța nu se face cu o oră pe zi, ci cu vreo 36 de ore pe săptămână. Problema se pune cine îi plătește”, a spus Mariana Bitang.

Ion Țiriac a răspuns cu o glumă: „Pe vremea mea, avea doi cartofi pe săptămână și stătea cinci ore peste program”.

Gheorghe Hagi a tras din nou semnalul de alarmă: „Dacă în următorii 3-4 ani nu investim în sport, ne ducem jos de tot”.

Octavian Bellu: „La noi, lucrurile se rezolvă pompieristic”

Antrenorul lotului feminin de gimnastică al României, Octavian Bellu, este sceptic în ceea ce privește un plan pe termen lung pentru sportul românesc.

„Discutăm și transmitem niște semnale către nimeni pentru că toți au altă preocupare. Factorii decizionali sunt cu gândul în altă parte. Nu există un proiect nici măcar pe termen scurt. Tot ce se întâmplă la noi se rezolvă pompieristic. Rezolvăm de la un an la altul, de la o olimpiadă la alta. La JO de la Londra, echipa de gimnastică a României a fost formată din trei generații, pe o plajă de vârstă de la 16 la 24 de ani. Motivul este că nu a venit din spate”.

Întrebată ce le-ar cere celor 588 de parlamentari ai României dacă s-ar afla în fața lor, Mariana Bitang a spus că și-ar dori un proiect național pentru sport. „Indiferent cine se succede la guvernare să îl respecte, pentru că altfel nu ajungem niciunde”.

Antrenoarea lotului feminin de gimanstică a fost completată de colegul ei, Octavian Bellu: „Domnilor, aprobați un buget multianual, pentru că dacă stăm în fiecare an și o luăm de la capăt cu alte probleme, nu poți să ai o continuitate într-un proiect. Le-aș spune să nu piardă vremea cu o lege a sportului. Există Cartea Albă a sportului european. Implementați-o! Inventăm noi iar sportul?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri