Din culisele summit-urilor europene. De ce era supărat Nicolas Sarkozy pe Traian Băsescu în 2010

Data publicării:
Nicolas Sarkozy presedintele Frantei

La summit-ul UE din octombrie 2010, cancelarul german Angela Merkel era furioasă pe faptul că Grecia nu aplicase măsurile de reformă la care se angajase pentru a primi bani de la partenerii europeni aşa că a cerut suspendarea dreptului de vot al Greciei în consiliul European.

„Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene prevede posibilitatea de a retrage dreptul de vot în situaţii foarte grave. Nu este vorba despre o umilinţă publică, când vezi că pui în pericol euro, toate ţările euro şi în ultimă instanţă existenţa UE”, spunea atunci cancelarul Germaniei, potrivit stenogramelor publicate de ziariștii germani.

Primul dintre liderii care s-au opus acestei măsuri a fost Traian Băsescu.

Această situaţie nu este similară încălcării drepturilor omului”, a spus președintele României, potrivit euobserver.com.

Poziţia adoptată de preşedintele român, spun ziaristi germani, l-a înfuriat la culme pe Nicolas Sarkozy, unul dintre aliaţii cei mai de nădejde ai cancelarului german, aşa că la scurt timp după acest episod a refuzat să stea de vorbă şi chiar să dea mâna cu Traian Băsescu.

Preşedintele român nu este singurul lider care l-a supărat pe fostul preşedinte francez. A reuşit şi premirul David Cameron, în timpul unui summit din 2011 când a cerut mărirea Mecanismului European de Stabilitate financiară.

„Ai vorbit (n.r. D. Cameron) când trebuia să taci. Ne-am săturat să ne critici şi să ne spui tot timpul ce să facem. Spui că urăşti euro, dar te bagi mereu în discuţiile noastre”, i-a spus Nicolas Sarkozy, potrivit stenogramelor.

Pe lângă discuţiile aprinse, cei doi jurnalişti germani dezvăluie şi câteva dintre tabieturile liderilor europeni. Aşa aflăm că preşedintele cipriot a cerut să îi fie instalat un pat în camera rezervată delegaţiei sale, pentru a avea unde să tragă un pui de somn în lungile nopţi de negocieri. Şi tot de aici aflăm că fostul preşedintele francez, un mare iubitor al cafelei, a cerut să fie instalat un espresor în camera delegaţiei franceze. Mai mult, venea la summit-uri însoţit de propriul bucătar deoarece nu era un mare fan al bucătăriei belgiene. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri