Raed Arafat sesizează Parchetul după tragedia de la „Ferma Dacilor” și demite un șef din ISU Prahova care nu a amendat pensiunea

Data actualizării: Data publicării:
ferma dacilor, arsă
DSU sesizează Parchetul după tragedia de la „Ferma Dacilor” și demite un șef din ISU Prahova care nu a amendat pensiunea. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

DSU anunță că a efectuat o analiză cu privire la incendiul de la „Ferma Dacilor” și a decis schimbarea conducerii ISU Prahova, precum și sesizarea organelor de cercetare penală. Marți, IGSU a cerut ISU Prahova un raport despre controalele şi sancţiunile aplicate la pensiune. Tot marți, DNA a anunțat că va redeschide dosarul de la „Ferma Dacilor”, după ce a constatat că autoritățile au dat doar avertismente, deși neregulile erau grave.

DSU: În urma tragicului eveniment produs în data de 26 decembrie 2023, în localitatea Tohani, județul Prahova, suntem abilitați să comunicăm următoarele informații de interes public:

Astăzi, 27 decembrie 2023, la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în prezența inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova (ISU PH) și a șefului Inspecției de Prevenire a ISU PH a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023.

Concluziile analizei i-au fost prezentate secretarului de stat în MAI, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, ocazie cu care au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Schimbarea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU PH;

2. Trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Prahova, dar și aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU;

3. Sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale.

DNA va redeschide dosarul de la „Ferma Dacilor”. Autoritățile au dat doar avertismente, deși neregulile erau grave

Direcția Națională Anticorupție va redeschide dosarul de la ISUJ Prahova care vizează problemele cu autorizația de incendiu de la pensiunea „Ferma Dacilor”, acolo unde a avut loc incendiul devastator în noaptea de Crăciun, conform surselor Digi24. Pensiunea nu are nici în prezent autorizație ISU. Informațiile din dosar ar fi că ISUJ Prahova ar fi făcut, în 2019, doar avertismente la pensiunea Ferma Dacilor, în ciuda faptului că au fost constatate nereguli grave. În 2019, la pensiune, ar fi fost organizată o masă de protocol oferită chiar de conducerea ISUJ Prahova. Dosarul de corupție a fost, anterior, clasat, pe 21 martie 2023, de Secția Militară a DNA, condusă pe atunci de Liviu Lascu, adus în funcție de Crin Bologa.

IGSU a cerut ISU Prahova un raport despre controalele şi sancţiunile aplicate la pensiune

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat marți ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate la „Ferma Dacilor”, unde marţi a izbucnit un incendiu, soldat, până la acest moment, cu şase morţi, doi răniţi şi doi dispăruţi. „În urma tragicului eveniment produs în această dimineaţă la un operator din judeţul Prahova, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficienţele constatate şi sancţiunile aplicate, dacă acestea există, precum şi măsurile dispuse de personalul de specialitate în scopul remedierii deficienţelor constatate la nivelul spaţiilor aparţinând operatorului economic cu funcţiuni de cazare, situat în localitatea Tohani din judeţul Prahova, în timpul verificărilor efectuate. Acest raport solicitat de altfel şi de şeful DSU, Raed Arafat, va face obiectul unei analize ample, alături de specialişti ai Inspecţiei de Prevenire din cadrul IGSU”, a anunţat marți Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri