Tragedia de la pensiunea „Ferma Dacilor”: Bilanțul morților a ajuns la 7. O singură persoană mai este căutată

Data actualizării: Data publicării:
Incendiu de proporții la o pensiune din Prahova.
Pensiunea Ferma Dacilor a ars în a doua zi de Crăciun. Foto: ISU Prahova

Tragedie în județul Prahova, în a doua zi de Crăciun. „Ferma Dacilor”, o pensiune din Gura Vadului, s-a făcut scrum marți dimineața. Șapte persoane au murit, iar o alta este dată dispărută și căutată de autorități. În momentul izbucnirii flăcărilor, în pensiune se aflau 26 persoane care din informațiile disponibile până acum au participat la o petrecere organizată de proprietar. 18 au reușit să se evacueze la timp. Două persoane, un copil și un adult, au fost rănite. Clădirea nu avea autorizație de incendiu, iar în anul 2019 au fost făcute verificări, moment în care s-au gasit mai multe nereguli și s-au dat 6 avertismente. Autoritățile fac cercetări, un procuror se află acum la fața locului. De asemenea, Inspectoratului General al Poliției Române trimite o echipă de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, ca să sprijine ancheta.

Citește și: Cine este Cornel Dinicu, patronul „Fermei Dacilor”. Legături cu lumea interlopă, Afacerea „Portbagajul” și urmărit de SIE în Africa

Pensiunea a ars în intregime. Foto: ISU Prahova
Pensiunea a ars în intregime. Foto: ISU Prahova

Citește și: Surse: La „Ferma Dacilor” ar fi fost folosite reșouri la mansardă. O turistă spune că centrala se stricase

A șaptea victimă a tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor a fost găsită

ACTUALIZARE 27 DECEMBRIE, ORA 10:10 Pompierii au transmis, miercuri dimineața, că au extras a șaptea victimă a incendiului de la pensiunea din Tohani, județul Prahova. Este vorba despre un minor, una dintre cele opt persoane care au rămas blocate în interior, după izbucnirea flăcărilor.

În acest moment, o singură persoană mai este dispărută.

Pompierii au găsit una dintre cele 3 persoane dispărute

ACTUALIZARE 18:55 - ISU Prahova anunță că a fost extrasă cea de-a șasea victimă carbonizată. Deocamdată nu se poate preciza dacă este adult sau minor. Acțiunea de căutare a celorlalte două persoane rămase dispărută continuă.

Se fac teste ADN pentru identificarea victimelor carbonizate. Cei 3 dispăruți vor fi căutați și pe timpul nopții

ACTUALIZARE 17:55 - Cinci cadavre au găsit echipele de intervenție în primă fază. Procurorul îi consideră decedați și pe cei trei dispăruți. Este vorba despre doi copii și un adult. Aceștia sunt căutați în continuare. Autoritățile au întocmit o listă cu toți cei care se aflau la „Ferma Dacilor”, iar șansele ca cei dispăruți să mai fie în viață sunt nule.

La această oră se fac teste ADN. Cele 5 victime găsite sunt carbonizate și nu pot fi identificate vizual.

Căutările vor continua și pe timpul nopții.

Cazul a fost preluat de către un procuror criminalist, drept urmare cauza incendiului va fi stabilită în cadrul anchetei și nu o pot comunica, așa cum se întâmplă de obicei, la finalizarea unei intervenții.

Anchetatorii au deschis dosar penal pentru trei infracțiuni – ucidere din culpă, vătămare corporală și distrugere din culpă.

Surse Digi24 spun că la această oră au loc audieri, printre persoanele cu care discută anchetatorii numărându-se angajați, asociați, și administratorul complexului.

Citiți și:
Cine este Cornel Dinicu, patronul „Fermei Dacilor”. Legături cu lumea interlopă, Afacerea „Portbagajul” și urmărit de SIE în Africa

Ultimul control la „Ferma Dacilor” a avut loc la data de 12 iulie, și este controlul la care se referă DNA, care a anunțat că va redeschide dosarul cu privire la această acțiune.

Printre cei decedați se află și Dinicu Victor Constantin, fiul patronului.

La fața locului, anchetatorii nu au găsit alte camere video în afară de cele aflate în incinta clădirii, și care au fost distruse.

„Era o petrecere privată, mult tineret”

ACTUALIZARE 15:00 Prefectul județului Prahova, Virgil Nanu, a declarat că alți doi copii și un tânăr care are în jur de 20-30 de ani sunt dați dispăruți în urma incendiului.

Cele trei persoane care încă sunt căutate de pompieri, la pensiunea „Ferma Dacilor”, sunt doi copii și un tânăr, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, a declarat prefectul județului Prahova, Virgil Nanu.

De asemenea, el a precizat că, din primele informații, incendiul nu a pornit din zona restaurantului, ci din zona unei mansarde, unde erau cazați oaspeții.

„Cei de la ISU încearcă găsirea celor trei persoane date dispărute. (…) Era o singură incintă, un spațiu cu restaurant la parter, câteva spații de cazare la parter și în jur de cinci camere la mansardă. Focul nu a izbucnit de la restaurant, ci din zona de spații de cazare care era la mansardă”, a spus prefectul.

„Se pare că era o petrecere privată, erau 26 de persoane, foarte mult tineret, o persoană adultă de 48 de ani, o persoană care a încercat să meargă să-și salveze copiii, numai că nu a mai apucat să iasă de acolo, iar soția dânsului, cu unul dintre copii au fost duși de dimineață la Spitalul Județean. Cel care a încercat să-și salveze copiii, înțeleg că era chiar un angajat”, a spus Nanu.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova preia ancheta

ACTUALIZARE 13:30 Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a preluat coordonarea anchetei deschise după incendiu, transmite News.ro.

Un dosar în cadrul căruia sunt cercetate infracţiuni de distrugere şi ucidere din culpă a fost deschis, la nivelul Parchetului.

Surse judiciare au declarat că ancheta se află în stadiu incipient, iar procurorii nu exclud nicio ipoteză, de la aceea a unui accident, la ipoteza conform căreia focul a fost provocat.

Şase persoane, inclusiv un copil, au fost găsite carbonizate, alte două sunt căutate în urma incendiului produs marţi dimineaţă. alte două persoane, mamă şi fiu, au ajuns la spital cu arsuri pe 5% şi 8% din suprafaţa corpului.

Recepționera a sunat la 112

ACTUALIZARE 12:55 Potrivit surselor Digi24, recepționera pensiunii a fost cea care a sunat la 112.

De asemenea, conform surselor citate, până în acest moment nu au fost audiați nici patronul, nici soacra lui. El ar fi încercat să scoată copiii din clădire, dar nu a reușit să intre din cauza flăcărilor puternice.

Incendiul a fost lichidat

ACTUALIZARE 12:50 Incendiul a fost lichidat. Pompierii anunţă că rămân la faţa locului şi lucrează pentru înlăturarea efectelor negative. În paralel, continuă căutarea eventualelor victime.

Încă un deces anunțat de pompieri. 5 morți

ACTUALIZARE 12:10 Pompierii au anunțat că o a cincea persoană a fost scoasă fără viață din pensiunea făcută scrum. Este vorba despre un adult, al patrulea.

Bilanțul morților a ajuns, astfel, la cinci (un copil și patru adulți).

IGPR trimite criminalişti 

ACTUALIZARE 11.58 Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta.

Bilanțul morților a ajuns la 4

ACTUALIZARE 11.52 DSU anunță că a fost extrasă o altă victimă carbonizată. Potrivit sursei citate, este vorba despre un adult.

Bilanțul morților a ajuns, astfel, la patru (un copil și trei adulți).

În pensiune se aflau și 4 turiști

ACTUALIZARE 10:50 Din cele 26 de persoane care se aflau în interiorul pensiunii atunci când au izbucnit flăcările, patru erau turiști. Restul persoanelor sunt apropiați ai patronului, cel care a organizat petrecerea care s-a sfârșit cu o tragedie. 

Potrivit martorilor, minorul care a fost scos carbonizat este fiul celui care deține unitatea de cazare.

26 de persoane se aflau în interiorul pensiunii care a luat foc

ACTUALIZARE 10:43 Potrivit ISU Prahova, 26 de persoane se aflau în pensiune în momentul în care au izbucnit flăcările. Dintre acestea, 18 s-au autoevacuat, din care 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore.

3 victime au fost extrase decedate, iar alte 5 persoane sunt căutate în clădirea incendiată.

Informațiile inițiale arătau că 22 de oameni se aflau în unitatea de cazare la momentul izbucnirii incendiului. Acum, autoritățile au revenit cu noi date.

O a treia persoană a fost găsită carbonizată 

ACTUALIZARE 10:29 Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că a fost extrasă o a treia victimă carbonizată. Potrivit pompierilor, este vorba despre un adult. Bilanțul morților a ajuns, astfel, la trei (un copil și doi adulți).

Alte cinci persoane sunt căutate în acest moment.

8 rămas blocate în mijlocul flăcărilor

ACTUALIZARE 10:00 „În incinta clădirii afectate de incendiu se aflau 22 de persoane, dintre care 8 au fost date dispărute. Asa cum am comunicat pana în acest moment, dintre cele 8 persoane, 2 au fost găsite decedate”, a transmis ISU.

Pensiunea nu ar fi avut autorizație de securitate la incendiu

ACTUALIZARE 9:40 Potrivit informațiilor Digi24, la etajul clădirii avea loc o petrecere privată, organizată de patronul pensiunii. Minorul găsit carbonizat ar fi chiar fiul acestuia.

Din sursele Digi24, patronul unității de cazare a fost amendat în 2020 pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Încă o persoană a fost găsită carbonizată

ACTUALIZARE 9:21 Prefectul județului Prahova,Virgiliu Nanu, a declarat, la Digi24, că opt persoane, cinci adulți și trei copii, au rămas blocate în interiorul clădirii după izbucnirea incendiului.

Dintre acestea, două au fost găsite carbonizate. Este vorba despre un copil și un adult.

Un copil a murit

ACTUALIZARE. Andreea Ursachi, ISU Prahova: La 9.10 a fost extrasă prima victimă a acestui incendiu, un minor carbonizat. Căutările se fac în continuare.

Cele două persoane asistate inițial au fost transportate la UPU Ploiești, pentru îngrijiri suplimentare.

Opt persoane date dispărute

ACTUALIZARE Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au declarat pentru News.ro că există date conform cărora opt persoane ar fi dispărute în incendiu.

Conform ISU, nu există însă informaţii certe cu privire la numărul persoanelor care se aflau la etajul clădirii şi care nu s-au putut evacua, întrucât niciunul dintre reprezentanţii unităţii de cazare nu a putut da autorităţilor date privind numărul turiştilor cazaţi în pensiunea care arde complet.

O femeie şi un adolescent, răniți

ACTUALIZARE O femeie de 48 de ani şi un adolescent de 16 ani primesc îngrijiri medicale în urma incendiului de la pensiunea din Tohani. Imobilul, care a fost complet cuprins de flăcări, era construit din lemn, având parter şi etaj. Conform ISU, cele două persoane au arsuri la nivelul feţei şi al membrelor superioare.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat pentru News.ro că „persoanele aflate la parter s-au evacuat, dar nu se ştie nimic despre persoanele cazate la etajul superior” al pensiunii.

Până la ora transmiterii acestei ştiri nu se ştie dacă unitatea de cazare era complet ocupată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pompierii caută persoanele dispărute

ACTUALIZARE. Pompierii au constituit echipe de căutare-salvare pentru identificarea persoanelor dispărute în cazul incendiului care a izbucnit, marţi dimineaţă, la pensiunea din Tohani.

„Până la acest moment, două persoane cu arsuri la nivelul feţei şi al membrelor superioare au fost asistate medical (conştiente). Totodată, pentru identificarea şi a altor persoane dispărute, pompierii au constituit echipe de căutare - salvare. Intervenţia este îngreunată de faptul că arderea se manifestă generalizat la întreaga clădire, suprafaţa afectată fiind mai mare de 1.000 mp", informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

ACTUALIZARE. Andreea Ursachi, purtător de cuvânt ISU Prahova: Planul Roșu a fost dezactivat între timp, în jurul orei 8.00. Până în acest moment sunt confirmate două victime, care prezentau arsuri minore la nivelul membrelor superioare și care au primit îngrijiri medicale la fața locului.

Nu avem date referitoare la alte victime. Pompierii nu au fost puși în situația de a evacua persoane pentru că incendiul se manifesta extrem de violent atunci când ei au ajuns acolo și au depus eforturi strict pentru localizarea și acum pentru lichidarea incendiului.

Peste 60 de pompieri fac tot ce pot pentru a lichida acest incendiu.

Nu am date exacte despre victime, dar nu este vorba despre persoane minore.

Se intervine cu 10 autospeciale de stingere, este o desfășurare impresionantă de forțe. Focul este localizat și se depun eforturi pentru lichidare. Nu se pune problema despre o lipsă a rezervei de apă, sunt cisterne la fața locului. Situația este sub control.

Risc de propagare nu există, pensiuea este izolată de alte vecinătăți.

ȘTIREA INIȚIALĂ

La faţa locului au fost mobilizate zece autospeciale de stingere, patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă, dar şi patru ambulanţe SMURD şi trei de la SAJ, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

"În acest moment, două persoane sunt asistate medical la faţa locului, prezintă arsuri minore la nivelul membrelor superioare", a precizat sursa citată.

Începând cu ora 6,29 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar în prezent se lucrează pentru lichidarea focului.

Până la acest moment nu au fost comunicate alte date referitoare la persoanele evacuate sau victime.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat, pentru Agerpres, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi este formată din parter şi mansardă.

Nu se ştie nimic despre persoanele aflate la mansardă, a spus prefectul.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri