Eugen Teodorovici: De la 1 octombrie, salariile din sectorul medical vor creşte cu 25% 

Data publicării:
eugen teodorovici digi24 27-1.07 1

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. FOTO: facebook.com/Eugen-Teodorovici

ACTUALIZARE 17.30. 

„De la 1 octombrie, salariile din sectorul medical vor creşte cu 25% faţă de ce este astăzi, ca venit. Aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii actul normativ în care vom avea exact numărul angajaţilor, sumele, impactul total. Nu este nicio chestiune neclară: de la 1 octombrie aceste salarii vor creşte cu 25%”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, la Digi24. Acesta a precizat că estimarea impactului bugetar pe un an este de 1,7 miliarde de lei.

O estimare arată că, pentru ultimele luni ale acestui an, vor fi necesari aproximativ 400 de milioane de lei. Potrivit ministrului de Finanţe, o parte din aceşti bani va fi din economiile făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar o parte va fi suportată din bugetul de stat.

Întrebat dacă, având în vedere că CNAS are economii de 90 de milioane de lei, Guvernul va putea suporta diferenţa de aproximativ 300 de milioane de lei, Eugen Teodorovici a răspuns că „întreaga sumă necesară până la finalul anului va fi acoperită din bugetul de stat”.  

„Când am anunţat această decizie, s-a făcut un calcul şi pe anii următori, nu numai pe acest an. Anul viitor, România are o creştere economică estimată la 4%-5%. România poate să susţină această creştere salarială şi în 2016 şi în anii care urmează”, a completat ministrul de Finanţe.   

„Vă confirm că, de la 1 octombrie, ceea ce primul ministru Victor Ponta a anunţat acum câteva zile este fezebil, se va aplica. Tor ce înseamnă sectorul medical va avea o creştere salarială de 25%”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Ministrul nu s-a pronunţat în privinţa legalizării „atenţiilor” pentru medici. „Este o discuţie care se poartă între ministrul Sănătăţii şi medici. Aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii un document, să vedem ce propuneri există şi cum se poate aplica, de la caz la caz”, a mai spus acesta.  


ACTUALIZARE. Marius Sepi, vicepreședintele federație Sanitas, spune însă că ministrul Finanțelor i-a asigurat pe reprezentanții medicilor că sunt bani pentru creșterea salariilor.

Atâta timp cât la întâlnire a fost prezent premierul României, ministrul Sănătății, ministrul Justiției și pe final a ajuns și ministurl Teodorovici, cu care chiar am discutat și a spus foarte clar că sunt bani, în condițiile în care nu am cerut bani de la bugetul de stat -specific încă o dată, e vorba de economiile produse de introducerea cardului de sănătate și alte măsuri financiare care au fost luate în ultimele șase luni, care duceau, pe calcule făcute cu cei de la Casa Națională, la o crestere de 25% în anul acesta, începând cu 1 octombrie, adică cu plata în noiembrie și decembrie, urmând ca ulterior toți bugetarii să beneficieze de legea de creștere a salariilor unitare. Să aud acum altceva... aș prefera să o las la nivel de zvon”, a spus el.


Creșterea salariilor cu 25% pentru medici e imposibilă, crede ministrul, care spune că o asemenea creştere ar produce o gaură prea mare în bugetul de stat, potrivit surselor.

În acest moment s-ar purta discuţii între specialiştii Ministerului de Finanţe, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi premierul Victor Ponta pentru a găsit o soluţie ca lefurile cadrelor medicle să fie totuşi majorate de la 1 octombrie, dar nu cu sumele promise de prim-ministru. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri