Actriţa Oana Mardare, luată pe sus. Explicaţia Jandarmeriei pentru imaginile care au revoltat mediul online

Data actualizării: Data publicării:
jandarmeria

Actrița Oana Mardare a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat mitingul organizat de Noua Dreaptă în Piața Avram Iancu. Jandarmeria precizează că  a fost scoasă din mulțime pentru "evitarea unei posibile stări conflictuale cu ceilalți participanți".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 21.10. Jandarmeria Cluj a emis un alt comunicat de presă în decurs de câteva ore după isteria creată sâmbătă la prânz în Piaţa Avram Iancu. De data asta, conducerea Jandarmeriei Cluj explică de ce a fost nevoie de zeci de jandarmi în jurul actriţei Oana Mardare.

“Urmărind doar imaginile prezentate în spațiul public, intervenția jandarmilor poate părea disproporționată  sau cel puțin lipsită de tact,  având în vedere că persoana care provocase incidentul era o femeie, însă analizând întreg contextul, intervenția jandarmilor a fost una legală și mai ales oportună”, îşi începe Jandarmeria Cluj discursul. “Încă de la început s-a încercat calea dialogului sau orice altă posibilitate de detensionare pașnică a acestei situații, femeia fiind avertizată că este ilegal să intervii pentru tulburarea unei adunări publice declarate, însă aceasta a refuzat la fiecare încercare pașnică a reprezentanților jandarmeriei de a dialoga”, mai spun reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobile Ștefan Cicio-Pop Cluj-Napoca.

Aceştia încearcă şi o explicaţie pentru numărul mare de jandarmi din jurul tineri. “Numărul mare de jandarmi din jurul femeii,  care a creat imaginea de intervenție disproporționată a fost de fapt o decizie a comandantului acțiunii de protejare a femeii, întrucât o parte dintre manifestanții prezenți la adunarea publică, începuseră să se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia și existând chiar riscul ca femeia să fie agresată fizic. În acel moment comandantul dispozitivului a suplimentat numărul jandarmilor pentru a crea un cordon de protecție în jurul ei.  Ulterior, ca o măsură preventivă și pentru a o proteja pe femeie, s-a luat decizia să fie ridicată de pe trotuar și condusă la mașina de intervenție a jandarmeriei. Vă reamintim că una dintre obligațiile forțelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice este aceea de protejare a manifestanților”, au mai spus reprezentanţii Jandarmeriei, citaţi de monitorulcj.ro.


Într-un prim comunicat de presă emis sâmbătă, reprezentanții Jandarmeriei Cluj spun că tânără a adresat "cuvinte și expresii de contestare a legitimității" desfășurării mitingului pentru normalitate și a fost scoasă din mulțime pentru "evitarea unei posibile stări conflictuale cu ceilalți participanți".

"În data de 1 iulie, pe timpul desfășurării unei manifestări publice autorizate,sub egida «Miting pentru normalitate», organizată de către Partidul Noua Dreaptă și Partidul România Unită în Piața Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii țineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte și expresii de contestare a legitimității desfășurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia. Deși a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare și întrerupere a adunării publice, precum și să părăsească locul desfășurării acesteia, persoana în cauză a refuzat", se arată în comunicatul emis de Gruparea de Jandarmi Mobilă Ștefan Cicio-Pop Cluj-Napoca.

"Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanții la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secției 2 Poliție, unde s-a procedat la legitimarea acesteia și stabilirea identității, precum și efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice", se mai arată în documentul citat de monitorulcj.ro.

Oana Mardare: N-am înțeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv

"Nu, nu sunt ok. Nu am înțeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spațiu public, la o manifestare publică, într-un mod pașnic și pacifist și am fost luată pe sus... din momentul ăla nu am mai înțeles nimic. Asta e și problema mea în fond: nu înțeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu.

N-am înțeles de ce am fost azi dimineață la un marș de solidaritate în Cluj, la marginea Someșului, feriți de privirile oricărui clujean care s-ar putea simți jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea și drepturile omului.

N-am înțeles de ce în Piața Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura și discriminarea.

N-am înțeles de ce, eu cetățean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetățean și să îmi permit să corectez afirmațiile lui eronate. N-am înțeles de ce eu, cetățean, sunt scoasă cu forța din spațiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNȚELEG. N-am înțeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv.

De ce sunt acuzată de violență când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluție. Atenție. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câți oameni sunt în Piața Avram Iancu și să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Și... asta nu se face. 

Nu sunt ok. Nu mă așteptam la asta. Sunt și o să fiu câteva zile tristă și (mai) pierdută în toate neînțelegerile mele... Mulțumesc celor care s-au solidarizat cu tristețea mea", a scris Oana Mardare pe pagina sa de Facebook.

Oana Mardare a participat, sâmbătă, la marşul comunităţii LGBT, „Cluj Pride”, şi ulterior a fost prezentă în Piaţa Avram Iancu la mitingul Noii Drepte pentru susţinerea familiei tradiţionale. La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept ”obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş, iar tânăra din mulţime a replicat: ”Am fost acolo, nu a fost obscen”.

Oana Mardare purta tricoul alb cu mesajul „#spunedrept” şi a întrerupt discursurile spunând că marşul LGBT la care a participat nu a fost unul obscen. Membrii Noii Drepte din PRU şi PRM, prezenţi în Piaţă, au cerut jandarmilor îmdepărtarea acesteia spunând că este o „provocatoare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri