Ce se întâmplă cu mitingul diasporei? Federaţia Românilor de Pretutindeni cere anularea autorizaţiei

Data actualizării: Data publicării:
miting diaspora

Primăria Capitalei anunţă că a primit o adresă din partea Federaţiei Românilor de Pretutindeni prin care se cere anularea autorizaţiei pentru mitingul din 10 august. Mai mult, administraţia susţine că Federaţia ignoră faptul că a primit autorizaţie pentru a organiza manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, a explicat la Digi24 care este motivul pentru care a cerut primăriei anularea autorizaţiei pentru mitingul din 10 august:

"Am cerut anularea autorizaţiei în data de  31 pentru că nu am primit nicio confirmare de la Primăria Bucureşti, nu am primit nicio informare oficială, niciun mail oficial.

Acest miting s-a aprobat la televizor, a existat un comunicat de presă, dar noi nu am primit protocolul semnat şi ştampilat.

Am sunat, un domn ne-a spus la telefon că nu a primit nicio directivă de sus ca să îmi transmită acel document.

Nu ne putem asuma organizarea acestui miting în lipsa unui protocol.

Am aşteptat până în 31, i-am sunat, i-am căutat (la primărie - n.r.), nu au dorit să îmi transmită nimic.

Anularea autorizaţiei nu presupune anularea mitingului, doar renunţăm ca organizatori, dar mitingul nu are de ce să nu se organizeze, sunt atâtea asociaţii care au depus după noi cereri şi pot prelua această autorizaţie. Cu noi nu s-a ajuns la un acord, nu ne asumăm responsabilitatea organizării acestui miting.

Vom participa ca persoane private, şi eu voi participa".

Citiţi şi:

Primăria Capitalei a transmis presei şi Federaţiei Românilor de Pretutindeni protocolul pentru miting (News.ro)

Ce spune Municipalitatea (sursa: News.ro):

Municipalitea informează că a primit pe 1 august o adresă trimisă prin e-mail de la Federaţia Românilor de Pretutindeni care spunea că renunţă la organizarea mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie - Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu”, susţine municipalitatea.

Reprezentanţii PMB atrag atenţia că mitingul a fost aprobat, găsind şi soluţia pentru siguranţa participanţilor, având în vedere că organizatorul a spus că vor fi 1 milion de oameni în Piaţa Victoriei, prin extinderea spaţiului destinat protestului.

Iniţial, protestul nu a primit aviz din partea primăriei, pentru că încălca legea, aminteşte municipalitatea, astfel că aprobarea lui a fost posibilă doar după discuţii cu autorităţile cu atribuţii în domeniu.

Ulterior, continuă PMB explicaţiile, organizatorul protestului, respectiv preşedintele Federaţia Românilor de Pretutindeni, a fost invitat la o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor responsabile cu ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, însă acesta a transmis că nu poate ajunge la şedinţă din cauza faptului că nu se află în ţară, iar timpul ar fi fost prea scurt.

„Organizatorul a transmis, la acea dată, că nu poate lua parte la această şedinţă de lucru din cauza imposibilităţii de a reveni în ţară. Decizia Comisiei a fost de a autoriza mitingul, cu condiţia ca zona anunţată iniţial să fie extinsă şi cu arterele adiacente. După întrunire, când i s-au comunicat rezultatele întrevederii, organizatorul a anunţat telefonic că va veni în data de 10 august sa ridice protocolul aprobat. Reamintim faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente, ceea ce nu s-a întâmplat până în momentul de faţă”, a spus PMB.

Primăria Capitalei a aprobat în 23 iulie organizarea protestului românilor din diaspora din 10 august, după ce iniţial nu a primti aviz. Românii din diaspora care vor să organizeze mitingul în Piaţa Victoriei au scris pe Facebook în acea perioadă că PMB a refuzat să autorizeze protestul. "După lungi insistenţe, în sfârşit am primit un răspuns referitor la cererea făcută către Primăria Capitalei în vederea aprobării desfăşurării protestului din 10 august din Piaţa Victoriei. Astfel, comisia de avizare a cererilor primite în baza Legii 60/1991 a considerat că prin derularea protestului s-ar încălca prevederile articolului 2 din această lege, motiv pentru care cererea noastră nu poate fi soluţionată favorabil”, au anunţat atunci reprezentanţii comunităţii "Ieşiţi în stradă dacă vă pasă”, pe pagina de Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri