Gyorgy Frunda: Legea descentralizării va fi greu de implementat

Data publicării:
gyorgy frunda-2

„UDMR se declară în principiu de acord cu descentralizarea, de 25 de ani vorbim de descentralizare, autonomie teritorială, acordarea unor puteri mai mari instituțiilor locale și județene. Legea prevede acest lucru, e un început doar, trebuie să vedem cum se așează legea, e foarte voluminoasă”, a arătat consilierul guvernamental, membru în UDMR, în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

„Va fi greu de implementat și va depinde de implementare finalitatea acestei legi. Se iau atribuții care erau la ministere, instituții centrale și se dau consiliilor județene și celor locale. E normal într-un stat de drept, dar o continuare normală a legii ar fi ca cei care au avut în atribuțiile lor, la nivel central, implementarea acestui lucru să își piardă locurile de muncă, ai nevoie de oameni noi la nivel local și al județelor care să implementeze. Deci reforma trebuie să continue. După o aplicare de doi-trei ani tragi concluziile și poți modofica legea”, a declarat Gyorgy Frunda.

El a mai spus că, în paralel, sunt în curs de elaborare două proiecte de legi de regionalizare. Unul e cu regiunile economice, în care se încearcă formarea unor regiuni mai mici. Al doilea proiect se referă la înființarea unor regiuni administrative, care ar descentraliza puterile guvernului, în unele cazuri ale Parlamentului, le-ar da în competențe consiliilor regionale. „Nu știu în ce măsura se va întâmpla asta. Odată cu trecerea timpului va fi tot mai greu, politic vorbind, să înființezi regiuni administrative”, a recunoscut Gyorgy Frunda. 

Descentralizare prin asumarea răspunderii. 1700 de amendamente depuse de un deputat al puterii

Guvernul Ponta şi-a angajat, marți, răspunderea în Parlament pentru legea descentralizării. Premierul a explicat că a apelat la această procedură pentru că, altfel, preşedintele Traian Băsescu ar putea întârzia legea, aşa cum a procedat în cazul referendumului. Premierul i-a avertizat pe aleşii locali că, după ce vor prelua direcţiile din ministere, nu mai ai niciun motiv să nu se achite de obligaţii. La legea descentralizării au fost depuse peste 2000 de amendamente, din care 568 a fost aprobate de Guvern.

Un deputat PSD a depus 1700 de amendamente la proiectul de descentralizare al Guvernului, condus tocmai de şefului său de partid, Victor Ponta. Deputatul Mircea Dobre a fost motivat de faptul că a observat, împreună cu alţi colegi, necorelări în textul elaborat de Executiv.

„Cele mai multe dintre amendamente sunt legate de anexă, adică de scrierea bunurilor și a clădirilor. Au fost foarte multe probleme tehnice, a mai fost ceva: există o uriașă rezistență în aparatul tehnic al ministerelor. Funcționarii ăia din ministere nu vor să descentralizăm, pentru că își pierd ei pâinea”, a mărturisit premierul Victor Ponta.

Deputaţii PSD au analizat proiectul descentralizării elaborat de Guvern şi au ajuns la concluzia că acesta trebuie corectat semnificativ.

„Aceste amendamente nu sunt ale mele în nume personal. La nivelul deputaţilor PSD am constituit un grup de lucru. Am convenit să depunem aceste amendamente şi textul legii să fie cât mai clar”, a explicat la Digi24 deputatul Mircea Dobre.

Deputatul care a semnat toate aceste amendamente, Mircea Dobre, consideră că a făcut un serviciu Executivului, chiar dacă e vorba de legea propriului şef de partid. „Nu e pentru prima dată când parlamentarii aduc completări unei legi transmise de Guvern. Prin amendamente ne-a interesat să clarificăm elemente din textul legii”, a explicat Mircea Dobre.

Dovada că proiectul pregătit de Guvern avea imperfecţiuni stă în faptul că multe dintre cele peste 1700 de corecturi au fost însuşite de Victor Ponta. „Sunt aprobate 568 de amendamente, marea majoritate a lor, practic toate, fiind de formă, ce țineau de tehnica legislativă, de corecturi ale unor erori materiale”, a declarat Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului.

Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pe legea descentralizării, care prevede trecerea în subordinea autorităţilor locale a unor direcţii din ministere. Printre instituţiile care vor fi descentralizate în 2014 se numără direcţiile de agricultură, de mediu, de turism, taberele şi bazele şcolare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri