În ce condiții poate fi demis Radu Ghețea de la conducerea CEC

Data publicării:
radu ghetea CEC crop 6094060-Mediafax Foto-Victor Ciupuliga

Pentru a putea fi demis înainte de terminarea mandatului, preşedintele CEC Bank ar trebui să fi încălcat vreunul din punctele asumate în contractul său de mandat. Dacă va fi dat afară, statul va fi nevoit să îi plătească lui Radu Gheţea despăgubiri consistente, cuprinse de regulă în contractele de tuturor şefilor de bănci.

Necesitatea evaluarii lui Radu Ghețea a apărut dupa ce a devenit public faptul că CEC i-a acordat un credit de un milion de euro fiicei președintelui, Ioanei Băsescu.

Într-un interviu televizat, premierul Victor Ponta s-a grăbit să spună că Radu Graţian Gheţea nu va mai rămâne la conducerea CEC. A nuanţat apoi, dând de înţeles că se bazează pe ministrul finanţelor în a propune măsurile care se impun. Şi Victor Ponta a adăugat: „O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba."

În vreme ce premierul Ponta declara hotărât că Radu Gheţea trebuie demis, şeful de partid al ministrului finanţelor se ferea să facă vreun pronostic. Crin Antonescu spune că nu politicul hotărăște cine este bun sau nu în domeniul bancar.

Radu Gheţea a devenit subiect în războiul politic dintre preşedinte şi premier când cei doi s-au acuzat reciproc sau prin intermediari în legătură cu felul în care fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a obţinut un credit de peste un milion de euro de la CEC. În acel context, ministrul finanţelor a declarat public că preşedintele îl sunase ca să intervină pentru Radu Gheţea, să nu fie schimbat de la şefia CEC.

Preşedintele a confirmat, printr-un comunicat, conversaţia avută cu ministrul finanţelor despre şefia CEC. Potrivit comunicatului, însă, preşedintele voia doar să evite încă o schimbare politică în domeniul bancar care ar fi transmis semnale negative în piaţă. „După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, subliniază președinția,

Radu Gheţea este unul dintre veteranii sistemului bancar românesc. El conduce CEC Bank de cinci ani şi a fost numit în funcţie de Varujan Vosganian, pe vreme când era ministru de Finanţe. Mandatul lui Gheţea, la CEC Bank, se termină în mai 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri