INSTANȚA A DECIS. Năstase va sta în închisoare mai puțin cu șapte zile

Data publicării:
05122012 20m 20nastase 20cazacu-36955

Astfel, cele șapte zile petrecute de Adrian Năstase la Spitalul de Urgență Floreasca se vor considera executate, din pedeapsa de doi ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calității”.

Decizia Curții de Apel București este definitivă și irevocabilă.

Apărarea: „E o hotărâre corectă”

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a comentat la Digi24 hotărârea instanței.

„E o hotărâre corectă, având în vedere că s-a respectat legea, codul de procedură și codul penal din România. E o situație care nu s-a mai întâmplat în practică, pentru că de obicei, de la momentul arestării persoanei în vederea trimierii ei la penitenciar și până la predarea lui la penitenciar, se scurgea o perioadă relativ scurtă de timp. Însă, în cazul domnului Adrian Năstase s-a întâmplat această tentativă de suicid. Procuratura, respectiv, Parchetul General a constatat că a fost o tentativă reală de suicid și nu simulată și ca atare polițiștii care s-au prezentat în mod legal și au pus în aplicare mandatul de arestare în vederea executării pedepsei, l-au transportat la prima unitate medicală care putea acorda asistență de urgență”, a declarat avocatul Ion Cazacu.

„În toată această perioadă, așa cum am dovedit, domnul Năstase s-a aflat în custodia legală a organelor de poliție, iar atunci când starea medicală a permis, a fost transportat la locul de efectuare a pedepsei. În aceste condiții, o astfel de perioadă de timp, când te afli în custodia autorităților, nu putea fi ignorată de judecători și s-a procedat, conform legal, la scăderea acestei perioade din pedeapsa de doi ani închisoare”, a explicat avocatul.

Traseul solicitării

Atunci când această solicitare a fost discutată de judecătorii Curții de Apel București, Adrian Năstase a susținut că nu a intenționat să-și facă rău pentru a întârzia punerea în executare a pedepsei așa cum a reținut tribunalul, care îi respinsese anterior cererea.

Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat în ianuarie anul viitor. Declarația a fost făcută în urmă cu două zile de avocatul fostului premier, Ion Cazacu.

Cazacu a mai spus atunci că Adrian Năstase nu va cere să-și petreacă sărbătorile în familie, așa cum are dreptul, considerând că e mai bine să rămână în penitenciar. „Familia îl va vizita”, a adăugat avocatul.

Instanţa supremă judecă luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calităţii”, după trei amânări succesive, din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea hotărârii.

Motivarea condamnărilor din „Trofeul calităţii” a fost făcută publică în 26 noiembrie, astfel că acum a putut fi judecată această contestaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri