MAE solicită explicaţii în cazul fotoreporterului român arestat la Ciudad de Mexico

Data publicării:
20121204 20romanmexic-36754

Mircea Topoleanu încerca să surprindă evenimentele din capitala mexicană, dar a fost bruscat, iar echipamentul i-a fost confiscat de poliţişti, susţin membrii familiei sale. Circa 100 de persoane au fost ridicate sîmbătă de forţele de ordine în Ciudad de Mexico.

Fotoreporterul se numeşte Mircea Topoleanu şi lucrează ca freelancer, afirmă sora acestuia, care a sesizat mai multe organizaţii pentru protecţia libertăţii de exprimare. Conform acesteia, Mircea Topoleanu a fost încarcerat într-una dintre cele mai brutale închisori mexicane. Autoritățile nu i-au permis fotoreporterului să fie asistat de un avocat propriu și l-au forțat să accepte asistență din partea unui avocat din oficiu.

Ministerul român al Afacerilor Externe a comunicat Digi24 că face demersuri în sprijinul jurnalistului încarcerat: „Ambasadorul României la Ciudad de Mexico l-a contactat pe procurorul de caz, solicitând detalii suplimentare cu privire la situaţia cetăţeanului român reţinut, şi menţine legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu familia acestuia.

Apel pentru eliberare a Reporterilor fără frontiere

Potrivit organizației internaționale Reporteri fără frontiere, odată cu Mircea Topoleanu, a fost arestat şi un jurnalist mexican. Organizaţia precizează că mai mulţi fotografi au fost bătuţi şi agresaţi în timpul protestelor din 1 decembrie și a transmis marți, printr-un comunicat de presă, că solicită eliberarea lor imadiată.

Cerem eliberarea imediată a lui Topoleanu și Bazan, a căror singură infracțiune a fost să își facă meseria în mijlocul unei tensiuni politice considerabile legate de controversa referitoare la alegerile prezidențiale din 1 iulie”, a transmis organizația Reporteri fără frontiere.

Sora lui Mircea a pornit și ocampanie pe Facebookprin care solicită sprijin.

Cazul a ajuns și în atenția organizaţiei Reporteri fără Frontiere, care va emite o declaraţie publică prin care solicită autorităţilor mexicane să îl elibereze pe Mircea Topoleanu.

Învestirea noului preşedinte mexican, Enrique Pena Nieto, a fost întâmpinată cu proteste de oponenţi. 23 de persoane au fost rănite, după ce manifestanții au aruncat sîmbătă cu cocktailuri molotov în forțele de ordine. Protestatarii au încercat chiar să forțeze intrarea în palatul prezidențial cu mai multe camioane.

Este un coșmar, nu numai pentru mine, ci pentru sute de familii de aici”

Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch a făcut publică luni după-amiază o scrisoare primită de la sora fotografului Mircea Topoleanu: „Fratele meu a fost arestat de poliția mexicană din Mexico City, Poliția secția 50 (El Bunker). I-am găsit un avocat, dar n-a reușit să-l ajute, pentru că a fost forțat să ia un avocat din oficiu care asistă mai mult de 30 de persoane cu declarațiile.

El este un fotograf liber profesionist român și făcea fotografii la un protest când poliția l-a atacat, bătut, i-a confiscat echipamentul fotografic și l-au dus în închisoare.

Sunt în jur de 40 de bărbați într-o cameră mică de cinci metri pătraţi, nu au nici baie privată, sunt tratați mai rău decât criminalii și violatorii.

Este un coșmar, nu numai pentru mine, ci pentru sute de familii aici, în Mexico City. Vă rugăm să ne ajutati prin distribuirea acestui mesaj pentru ca oamenii să știe ce se întâmplă și să încerce să ajute.

Vă mulțumim și sperăm că această țară nu va mai fi pătată de sânge.”, se arată în scrisoarea făcută publică într-un comunicat al Agenției de Monitorizare a Presei – ActiveWatch.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri