Marinari români au fost abandonați pe nave în apele Siriei, Egiptului și Indiei

Data publicării:
nave

Numărul cazurilor de acest gen a crescut din 2008, odată cu începerea  crizei, când multe firme de recrutare au intrat în faliment.

Cei aproape 30 de marinari români se află la bordul unor nave abandonate de armatori în apele teritoriale din Siria, Sri Lanka, Mauritania, Egipt, India şi Thailanda. Ultimul apel de urgenţă a fost făcut de cinci marinari români aflaţi pe nava greacă Avantis. Navigatorii se află în portul Genova, din Italia şi sunt neplătiţi de mai bine de două luni. Nu sunt membri de sindicat, aşa că nu pot fi ajutaţi.

Cu toate acestea, ei au luat legătura cu Federaţia Internaţională a Transportatorilor din Italia care le-a preluat cazul şi încearcă să îi ajute. Marinarii români spun că au trecut şi prin apele siriene, zone foarte periculoase din cauza piraţilor şi că s-ar fi tras asupra lor. Situaţia navigatorilor care nu sunt membri de sindicat este foarte dificilă, pentru că nu are cine să le apere drepturile. Aşa se ajunge ca ei să lupte luni de zile pentru supravieţuire în mijlocul oceanelor, fără bani, fără mâncare, fără apă potabilă, fără combustibil necesar încălzirii şi iluminării navei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri