Sari la conținut

Membri a patru organizații maghiare extremiste, printre care și Jobbik, nu au voie să intre în România

Membri a patru mişcări extremiste maghiare au primit interdicţie de a intra în România. Pe lista Ministerului de Interne sunt - Partidul Jobbik, Noua Gardă, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate şi Oastea Haiducilor.

Autoritpțile române competente au luat decizia luării unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente de a afecta securitatea națională și ordinea publică. A fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României și s-a solicitat instanței competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetățeni ungari care desfășoară în țara noastra activități cu caracter extremist”, a anunțat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, susţine că măsura MAI nu este permisă de „legile UE” şi că se poate declanşa un „scandal internaţional”. Într-o declaraţie pentru Mediafax, el precizează: „Există filiale Jobbik şi în România, să vedem - se interzic şi comemorările noastre? (...) Eu am şi cetăţenie ungară, deci am un statut interesant, pentru că am domiciliul în România”.

Verdictul final privind interdicţia îl va da instanţa, dar demersul este considerat o formalitate, pentru că asemenea cereri sunt, în general, aprobate fără excepţie.

Unul dintre cei vizaţi este Vona Gabor, dar reprezentantul Ministerului de Interne a evitat un răspuns tranşant.

Referitor la Gabor, pe rol se afla în faza de implementare o cauză penală”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

DIICOT a confirmat că anchetatorii au deschis un dosar penal pe numele mai multor cetăţeni maghiari, membri Jobbik care ar fi făcut „declaraţii cu caracter revizionist şi separatist” pe teritoriul ţării noastre, fapte ce încalcă regulile constituţionale.

„Pe rolul Serviciului de Prevenire şi Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a celor Contra Siguranţei Statului se află în curs de soluţionare un dosar penal, în care se efectuează cercetări faţă de mai multe persoane, sub aspectul acuzaţiei privind săvârşirea infracţiunii de <<acţiuni împotriva ordinii constituţionale>>”, menționează DIICOT.

Cel care a cerut interzicerea intrării în ţară a membrilor partidelor maghiare extremiste a fost preşedintele Traian Băsescu. El i-a convovat joi la o şedinţă pe premierul Victor Ponta, miniştrii Internelor şi Afacerilor Externe şi reprezentanţii Serviciilor de Informaţii.

Liderul formaţiunii, Vona Gabor, nu consideră că există dovezi pentru a fi declarat persoană indezirabilă.

Scandalul s-a declanşat după mitingul secuilor de luni, de la Târgu Mureş, când membrii partidului Jobbik s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au aruncat cu petarde.

Cum văd românii intenţia preşedintelui

foarte bună - 46%

bună - 13%

proastă - 12%

foarte proastă - 20%

Sursa: IRES