MOLDOVA SUB ZĂPADĂ. Membrii unui club off-road au pus la dispoziție mașinile pentru salvarea oamenilor înzăpeziți

Data publicării:
1612offroad-39004

Actualizare 22.00.A fost o zi grea de iarnă în Moldova şi noaptea se anunță la fel, cu viscol şi ninsori. În judeţul Vaslui, pompierii şi jandarmii au folosit maşinile de teren ale unui club offroad pentru a salva oamenii înzăpeziţi, iar Drumul Naţional 24 va rămâne blocat peste noapte intrucât până şi utilajele de deszăpezire au rămas blocate în nămeţii de lângă Localitatea Soleşti.

Un bărbat a fost găsit de pompieri căzut în nămeţi şi singur pe Drumul Naţional 24 , care face legătura între judeţele Vaslui şi Iaşi. Era la trei kilometri distanţă de satul Micleşti, unde încerca să ajungă. În momentul în care l-au găsit pompierii, era aproape acoperit de zăpadă, iar vântul sufla cu până la 65 de kilometri pe oră.

Actualizare 17.00.Cu nouă drumuri naţionale blocate în judeţele Botoşani şi Suceava şi zeci de localităţi izolate, autorităţile judeţene susţin că situația este sub control. Asta au declarat în faţa ministrului de Interne, în şedinţa comandamentului de iarnă. Mircea Duşa i-a certat pe prefecţi şi le-a recomandat să se uite mai atent la televizor, ca să vadă exact cât de mare e zăpada.

Luaţi la întrebări de ministrul de Interne, prefecţii din judeţele cele mai afectate au încercat să spună că nu au probleme majore. Întrebaţi de lucruri concrete, au recunoscut că sunt depăşiţi de situaţie.

Botoşani şi Suceava sunt judeţele cele mai afectate. Iar codul galben de ninsori viscolite va ţine autorităţile judeţene în şah cel puţin până dimineaţă, la ora 10.00.

Actualizare 16.45.Florin Ţurcanu , preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, a declarat la Digi 24 că utilajele care sunt pe raza judeţului nu fac faţă zăpezilor din judeţ, întrucât sunt maşini cu lame foarte scurte si sunt pentru zăpezi foarte mici.

El a subliniat că vântul pune mari probleme la deszăpezire: „La ora actuală pe drumurile judeţene mai avem doar două drumuri în viaţă”.

Actualizare 16.00.În localitatea Bodeasa, în Botoşani, o femeie a născut acasă şi este în stare gravă, iar ambulanţa nu poate ajunge la ea. Primarul din Săveni, Relu Târzioru, a cerut ajutorul Armatei, pentru că atât mama, cât şi nou-născutul sunt în pericol.

Femeia din localitatea Bodeasa nu este singura care aşteaptă echipaje de militari pentru a ajunge la medicii de care are nevoie.

O altă femeie a născut la spitalul Săveni, copilul este mort, iar ea este în stare gravă şi trebuie să ajungă la un spital mai mare, în Botoşani. Dar ambulanţele nu pot face drumul, aşa că s-a apelat tot la Armată.

Actualizare 14.35. Şcolile din judeţele Iaşi şi Botoşani vor fi închise mâine.

O decizie privind unităţile de învăţământ din judeţele Vaslui şi Suceava va fi luată în această după-amiază, la ora 17.00, la Comandamentul de iarnă, a declarat la Digi24 ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Actualizare 14.20. Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a dat asigurări, la Digi24, că echipele de intervenție ale armatei sunt pregătite să acționeze acolo unde este nevoie pentru a ajuta persoanele rămase izolate din cauza viscolului.

Din punctul de vedere al ministrului, persoanele care trebuie să plece în zonele aflate sub cod galben ar trebui să fie în contact cu reprezentanții comandamentelor de iarnă, „dar ideal ar fi să-și reducă la minim deplasările”.

Ministrul Apărării a subliniat că, din cauza vremii nefavorabile, este în continuare posibil ca oamenii să rămână blocați în zone în care s-ar putea interveni cu întârziere.

Actualizare 13.20.Prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi, a declarat la Digi24 că situaţia este foarte critică şi că aproape toate drumurile judeţene sunt blocate, precum şi cele naţionale.

El a spus că se acţionează cu toată forţa umană şi cu utilajele disponibile.

„Acţionăm cu utilajele de la primării, cu sănii trase de cai, cu lopeţi”, a precizat prefectul.

El a adăugat că se se acordă atenţie specială îndeosebi cazurilor semnalate la 112. El a adăugat că a cerut ajutorul Armatei pentru o femeie însărcinată, din Săveni.

Actualizare 13.10. Paramedicii intervin cu dificultate dacă sunt chemate pentru a oferi servicii medicale de urgență în zonele afectate de viscol. La Vaslui, un pacient, aflat într-o stare critică, este transportat spre cel mai apropiat spital, iar un al doilea caz a fost stabilizat pe loc, imediat ce electricitatea a fost repornită în localitate.

Potrivit responsabililor de la Ambulanța Vaslui, în majoritatea cazurilor la care sunt solicitați paramedicii se intervine greu, ei fiind ajutați de autoritățile locale și de persoanele provate din zonă să se deplaseze cu „mijloace neconvenționale” pentru medici, precum tractoare și căruțe.

Actualizare 12.00. Comandamentul de iarnă a fost convocat la ora 17.00, la Ministerul de Interne.

Ministrul de Interne, Mircea Dușa, a declarat la Digi24 că a convocat, la ora 17.00, Comandamentul național pentru iarnă și pe cele județene, pentru coordonarea acțiunlor de înlăturare a efectelor vremii, în special pentru zona Moldovei.

„Trebuie să reorganizăm forțele de care dispunem în așa fel încât să putem interveni eficient în aceste zone”, a declarat Mircea Dușa.

Potrivit ministrului, la această ora nu mai sunt persoanerămase izolate în mașini pe drumurilor blocate din țară. Mircea Duşa a dat asigurări că în localitățile rupte de lume se va interveni imediat ce condițiile meteorologice o va permite.

Ministrul a lansat un apel către români să nu se mai aventureze în zone unde este viscol.

Mircea Dușa a confirmat că există drumuri blocate în județele Botoșani, Suceava și unul parțial în Vaslui, adăugând că situația de schimbă de la oră la oră. În județul Botoșani, zece freze au fost aduse din județele învecinate. El a asigurat că nu sunt blocaje pe calea ferată.

Actualizare 11.00. Şcolile din Botoşani vor fi închise din cauza viscolului.

Actualizare 10.00.Meteorologii au emis, duminică,o avertizare de Cod galben de ninsori viscolite, valabilă de la ora 10.00, până luni, la ora 10.00, pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Harghita şi Covasna.

În intervalul menţionat, va continua să ningă în cea mai mare parte a Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali. Se va depune strat nou de zăpadă, rafalele de vânt vor depăşi 50-60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

Precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare vor mai fi, local, în sudul şi sud-vestul ţării.

Vântul va avea intensificări şi în restul zonei montane, pe litoral şi în deltă, iar în nordul Moldovei intensificările se vor menţine pe tot parcursul zilei de luni.

Blocaj şi peDN24 Vaslui - Iaşi

Autorităţile vasluiene au decis, duminică dimineaţă, închidereadrumului naţional DN 24 Vaslui - Iaşidin cauza blocajului apărut pe raza comunei vasluiene Codăeşti, în zona Movila lui Burcel, unde viscolul şi ninsorile au condus la formarea sulurilor de zăpadă pe şosea.

În aceste condiţii, peste 50 de maşini, majoritatea autoturisme mici, au rămas izolate în câmp, deocamdată pe termen nelimitat.

Armata a fost solicitată să ajute la deblocarea drumurilor.

În jurul orei 12.00 au mai fost închiseDN 17A Dorneşti - Bălcăuţi şiDN 2F Vladia-Vaslui.

Cinci drumuri din Botoşani sunt închise

Cinci drumuri naționale din județul Botoșani sunt blocate, la această oră, din cauza viscolului și a ninsorii. Cele mai mari probleme din cauza vremii sunt în Moldova. Viscolul și nămeții înalți de aproape doi metri au izolat un spital din estul țării.

Circulaţia este întreruptă pe cincidrumuri naţionale din judeţul Botoşani din cauza viscolului şi a ninsorii. Inspectorul Laurențiu Dicu, de la Centrul Infotrafic, a declarat, la Digi24, că este vorba de DN24C Rădăuți - Manoleasa, DN29D Botoșani - Ștefănești, DN29 Botoșani – Manoleasa, DN29CCucorani - Bucecea, DN 29E în zona Stânca, DN 29B Botoşani - Dorohoi, DN29A Vf. Câmpului - Dorohoiși DN29A Dorohoi – Rădăuți Prut.

Pe alte şase drumuri naţionale se circulă îngreunat

Acestea suntDN 24C Vânători - Bivolari,DN 28 Iaşi - Albiţa),DN 29C Mihăileni - Siret,DN 57 Nicolinţ - Oraviţa, DN 24B Crasna - Huşi şiDN 59 C Jimbolia - Comloşu Mare.

Recomandări pentru şoferi

„În aceste condiţii şoferii sunt sfătuiţi să reducă mult viteza, să mărească distanţa de siguranţă faţă de vehiculul dinainte şi să adopte o manieră prudentă la volan, pentru a nu cădea victimă accidentelor rutiere. Reamintim, de asemenea, obligaţia conducătorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă”, au transmis oficialii Infotrafic.Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române informat în această dimineață că, din cauza carosabilului ud, a precipitaţiilor sub formă de ploaie şi a temperaturilor scăzute este posibil să se formeze polei.

Iași: Blocați în spital din cauza troienelor

Viscolul şi nămeţii înalţi de aproape doi metri au izolat un spital din estul ţării. Aproape 300 de bolnavi şi cadre medicale au rămas captivi între zidurile uneia dintre unităţile Spitalului Socola. Abia după ce au rămas fără provizii au aflat de la autorităţi că drumul spre ei este blocat.

Utilajul care deszăpezea drumul spre ei a rămas blocat în nămeți. Degeaba au încercat să intervină utilajele de deszăpezire. Troienele de zăpadă înghețată nu au lăsat nici măcar buldozerul să înainteze. A rămas înzăpezit la doi kilometri distanță de un spital.

Din cauza stratului de zăpadă care măsoară mai bine de doi metri, utilajele nu pot înainta și nu pot ajunge la bolnavii care au rămas fără provizii. După aproape o oră de trudă, muncitorii au reușit să deblocheze utilajul.

Vestul țării, îngropat în zăpadă

Viscolul a pus la încercare Vestul ţării. În Timiş, trei trenuri au rămas blocate, ore în șir, în plin câmp. Au fost blocaje și pe drumurile naționale, iar vama Moravița, cea care leagă România de Serbia, este închisă. În Caraş-Severin, mai multe şosele au fost îngropate în zăpadă, iar utilajele de deszăpezire au încercat din greu să scoată maşinile din nămeţi.

Sute de călători pe rutele din Timișoara către Periam, Sânnicolaul Mare și Lovrin-Jimbolia au stat în trenuri aproape nouă ore, pentru că zăpada a blocat liniile de cale ferată. Disperați, unii au luat-o pe jos spre gările apropiate. A fost nevoie ca CFR să trimita în zonă locomotive cu pluguri pentru ca trenurile să ajungă în stații.

Probleme au fost și pe șoseaua ce leagă Timisoara de Vama Cenad.

În Caraș Severin, mașinile de deszăpezire au luptat ore în șir cu nămeții de pe Drumul Național 57 care era blocat.

Spre seară, drumul a fost deszăpezit. Dar tot pe DN 57, aproape de vama Moravița, 30 de TIR-uri au rămas blocate. Punctul de frontieră a fost închis pentru că în Serbia era furtună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri