Nivelul Dunării a atins aseară 9 metri la Budapesta. Viitura se apropie de România

Data publicării:
p6052008jpg 20130606092946983

Situaţia în Ungaria este gravă. Până acum, peste 1.300 de oameni din 34 de localităţi au fost evacuaţi, iar 44 de drumuri au fost închise. Iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi. Specialiştii se aşteaptă ca în această dimineaţă nivelul Dunării să treacă de 9 metri. 

„Sunt cele mai grave inundaţii de care ştiu. Nici eu, nici părinţii, nici bunicii mei nu au văzut ceva mai rău”, se plînge un cetăţean.

Apa a ajuns până la acoperişurile caselor, iar deplasarea se face mai mult cu barca. Pompele de apă fac faţă cu greu cantităţii mari de apă. Oamenii îşi păstrează însă cumpătul şi încearcă să-şi apere gospodăriile.

O fabrică de automobile din oraşul Eştergom, din nordul Ungariei, a fost închisă, după ce Dunărea a acoperit un pod iar cei 3.000 de angajaţi nu au mai putut ajunge la locul de muncă.

Digurile au fost întărite şi înălţate cu ajutorul a peste 1.500 de pompieri, dar şi cetăţeni care s-au oferit voluntari. Situaţia este gravă şi în suburbiile din jurul capitalei ungare. În localitatea Dunabogdany, toate clădirile aflate pe malurile Dunării au fost inundate.

Premierul Viktor Orban va cere Parlamentului să extindă starea de extremă urgenţă impusă săptămâna trecută.

Autorităţile române sunt în alertă

Cum viitura se apropie de România, autorităţile sunt în alertă. Digul de la Feteşti este consolidat, după ce inundaţile din primăvară l-au distrus aproape în totalitate. La intrarea Dunării în ţară, nivelul apei oscilează de la o oră la alta.

La Baziaş, Dunărea avea ieri dimineaţă un debit de 8.200 metri cubi pe secundă. Localnicii privesc cu sufletul la gură cum debitele fluviului se schimbă de la o oră la alta. Apa nu este foarte mare pentru că s-a dat drumul la ecluzele de la Porţile de Fier.

La Braţul Borcea din zona Feteşti - Cernavodă, autorităţile lucrează de o săptămână la consolidarea unui dig. Din 2005 apele au erodat constant malurile digului. Problemele majore au apărut în primăvara acestui an. Viitura de atunci a rupt o bucată importantă de mal, iar acum doar trei metri de pământ separă Braţul Borcea de 28.000 de hectare de teren agricol.

Digul de la Feteşti va fi gata în 4 zile

Autorităţile au folosit produse de ultimă generaţie – planşe de metal şi materiale geotextile - pentru a întări digul.

Dacă viitura care vine din Ungaria ar trece de acest dig, pagubele ar fi considerabile. 28.000 de hectare de teren agricol s-ar inunda, iar în două ore apa ar ajunge la autostrada A2 şi la calea ferată. 

Mai mult, ar pune în pericol linia de înaltă tensiune de la Centrala Atomică Cernavodă şi două conducte de petrol care vin de la Năvodari. Cu toate acestea, specialiştii speră că nu vom fi afectaţi de viitură.

„Nu vom avea cotele şi nivelurile care au fost în primăvară. Atunci am avut peste 11.000 de metri cubi monitorizaţi la intrarea în ţară. Viitura, din ce surse avem noi, va avea undeva la 10.000 de metri cubi, deci va fi mult sub nivelul din primăvară” spune Constantin Atanasiu, prefectul judeţului Ialomiţa.

Autorităţile dau asigurări că lucrările de consolidare vor fi gata în cel mult 4 zile. Costurile se ridică la aproape un milion de euro şi sunt suportate de Apele Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri