O lună de la tragedia din #Colectiv | 60 de morți, peste 120 de răniți și patru anchete penale

Data publicării:
tavan flacari colectiv publika-2.md

ACTUALIZARE. După o lună de la tragedia de la Colectiv, în faţa clubului, asfaltul este acoperit de flori si lumânări care ard neîntrerupt de atunci. Astăzi, mulţi s-au întors acolo să se reculeagă. 

Zeci de oameni au venit pentru a aduce flori și lumânări în memoria victimelor. Printre aceștia se află și personal al serviciului de Ambulanță.


Tiberiu Niţu, procurorul general: „Omor calificat şi distrugere calificată.” Aşa au încadrat prima oară procurorii tragedia din clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie.

Ancheta a fost declarată drept prioritatea zero a magistraţilor, poliţiştilor şi experţilor care, timp de o săptămână, au mers zi de zi în club pentru a face lumină în acest caz. Mărturiile şi actele ridicate în primele zile de la tragedie au dus la primele puneri sub acuzare.

Cei trei patroni au fost reţinuţi şi arestaţi pentru ucidere din culpă. Li s-a reproşat că au făcut rabat de la calitate, pentru a face economie, şi au renovat clubul cu materiale ieftine, care au favorizat propagarea flăcărilor. Nu aveau ieşiri de urgenţă, extinctoare sau sistem de stingere a incendiului.

Mai mult, tot ei au încurajat organizatorii concertului Goodbye to Gravity să aducă în club cât mai mulţi oameni, pentru a plăti cât mai puţin pentru spaţiul pus la dispoziţie. Procurorii nu s-au oprit aici şi au descoperit nereguli şi la firma tocmită să monteze artificiile pentru concert.

După câteva zile petrecute după gratii, patronii firmei de artificii şi angajatul lor au ajuns în arest la domiciliu, Ulterior, procurorii descopereau că, pe etichetele în limba bulgară găsite pe resturile de artificii, scria: „ATENŢIE! Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”.

Nu doar neglijenţa celor care au organizat evenimentul a dus însă la tragedia de acum o lună, spun procurorii, ci şi corupţia.

Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA: „Sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de corupţie în legătura cu circumstanţele în care a fost emisă autorizaţia de funcţionare pentru clubul Colectiv.”

Cristian Popescu Piedone, 7 noiembrie 2015: „Am încredere în justiţie şi atât.”

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, cel care a emis autorizaţia de funcţionare a localului, este bănuit că ar fi abuzat de funcţie şi că ar fi încălcat legea atunci când a semnat actul. A stat aproape o săptămână în spatele gratiilor, până când un judecător a considerat că procurorii nu au dovedit existenţa unei fapte de corupţie.

Cei doi pompieri sunt arestaţi de aproape trei săptămâni. Ar fi mers în club, şi nu doar o dată, însă nu au raportat neregulile descoperite. Nici măcar existenţa localului. Mai mult, spun patronii Colectiv, aceştia le-ar fi spus că respectă regulile PSI.

Nu sunt însă singurii pompieri care au dat cu subsemnatul. Procurorii militari de la DNA au audiat inclusiv fosta conducere a ISU Bucureşti, demisă după ce s-a descoperit că, în septembrie, una dintre cele mai mari firme de organizare de evenimente transmitea, prin fax, că în clubul Colectiv vor avea loc concerte cu peste 2000 de participanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri