Operele lui Mihail Sadoveanu nu se mai găsesc în librării

Data publicării:
carti librarie

Povestea Lizucăi din „Dumbrava minunată" a lui Sadoveanu este în programa obligatorie a elevilor din clasele primare. Şi romanul „Baltagul", studiat în clasa a X-a, este una dintre operele esenţiale pentru bacalaureat. Manualele reproduc doar câteva fragmente, dar elevii sunt obligaţi să citească operele integral. Însă acum nu se mai găsesc în librării.

Dan Herford, fiul vitreg al Smarandei Caterina, nepoata lui Mihail Sadoveanu, spune că de vină este Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor. Aceasta a cerut editurilor să nu publice lucrările prozatorului întrucât drepturile de autor îi revin.

În final, bărbatul a obţinut, în instanţă drepturile de autor. S-a întâmplat în 2011. Dar nici după acest moment operele nu s-au publicat. Neoficial, editurile susţin că moştenitorul cere sume uriaşe ca drepturi de autor. Oficial, evită să comenteze.

Dan Helford promite că peste o săptămână lucrările lui Mihail Sadoveanu vor putea fi găsite din nou în librării. Publicate la o editură care îi aparţine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri