PAȘAPORT DIPLOMATIC. În culisele misiunii de atașat militar

Data publicării:
atasat militar franta

Cele mai multe ambasade din lume au în lista de personal şi un ataşat militar. În mod special, ţările NATO au tot interesul să fie reprezentate în cadrul ţărilor partenere de un profesionist militar care să păstreze bunele relaţii între trupe. Colonelul Jean-Marc Lavallee reprezintă armata franceză la Bucureşti.

Este un punct important pentru un ofiţer să fie ataşat militar într-o altă ţară?

Este în orice caz o responsabilitate frumoasă şi una care este dorită de aproape toţi ofiţerii francezi şi îmi imaginez că şi de cei din alte ţări.

Şi cum s-a întâmplat pentru dumneavoastră? Cum aţi obţinut acest post?

Eu vorbesc româneşte, am învăţat limba pentru că am fost ofiţer, înainte de a face şcoala de gradaţi am făcut cursuri de limbă română la Paris. Dar de ce română? Pentru că este o limbă latină care îmi plăcea. Am fost atras de această limbă pentru că vorbesc deja şi alte limbi latine şi am vrut să o cunosc, deci am urmat cursuri la Paris. Şi faptul că vorbeam deja limba, când am candidat pentru acest post a contat mult pentru desemnarea mea. Apoi, gustul pentru relaţiile internaţionale de apărare, pentru diplomaţia apărării, de a lucra cu românii, de a pleca în străinătate, toate acestea au contribuit la ceea ce sunt astăzi, ataşatul militar al Franţei în România.

Ce tip de cooperare este cu armata română? De exemplu, la câte astfel de exerciţii participaţi anual şi care sunt restul de activităţi pe care le faceţi în cooperare?

De regulă sunt exerciţii bine organizate în cadrul NATO, vorbesc despre exerciţiile mari în care fiecare ţară participă prin rotaţie în cadrul Alianţei. Mai sunt şi exerciţii de genul celui de astăzi şi rolul meu de ataşat militar este tocmai să fac legătura între Ministerul Apărării din Franţa şi cel din România. Cooperarea se face pe mai multe planuri. Este în primul rând dialogul strategic între ţări, responsabilii dintre cele două ţări la nivel politic şi strategic se întâlnesc şi se consultă şi rolul meu este să organizez aceste dialoguri care se fac între ministere.

Pe lângă colaborarea strategică este şi cea operaţională, pentru că ţările noastre sunt angajate împreună în operaţiuni, acesta este de altfel şi scopul colaborării. După cum ştiţi, Franţa şi România au fost angajate împreună în operaţiuni multiple ale NATO, în Afganistan, ale Uniunii Europene, de exemplu Franţa şi România cooperează astăzi în Mali. Aceste operaţiuni trebuie puse la punct, trebuie pregătite şi abia după aceea trebuie puse în practică. Apoi, mai există şi ceea ce se poate numi cooperarea structurală, care se referă la schimburile de elevi, de stagiari, care şi-au organizat stagiul cu românii şi după cum vedem continuă să fie pus în practică. Şi mai sunt şi alţi stagiari francezi care vin în România, aţi avut ocazia să îi întâlniţi şi dumneavoastră. Sunt de asemenea şi stagiari români care merg în Franţa şi este o muncă pentru pregătirea acestor schimburi de care se ocupă atât ataşatul militar francez din România, dar şi cel român din Franţa. Şi am discuţii regulate cu omologul meu român de la Paris pentru a ne coordona astfel încât aceste acţiuni să fie reuşite.

Care sunt liniile de demarcaţie între diplomaţia militară şi diplomaţia politică? Să vă dau un exemplu, acum câteva luni a fost pusă în discuţie intervenţia militară în Siria. Este acesta o chestiune pe care o discută diplomaţii militari sau doar diplomaţii politici, iar cei militari aplică decizia politicienilor?

Cred că este mai întâi treaba politicienilor. Este în primul rând o decizie politică şi apoi militarii pun în practică deciziile luate în plan politic. Vin şi cu expertiza lor, bineînţeles, dar deciziile se iau în primul rând în plan politic şi apoi sunt puse în aplicare de către militari.

Colonelul Lavallee a invitat echipa Pașaport Diplomatic să participe la un exerciţiu militar comun, organizat de una dintre trupele de elită ale armatei române, Batalionul 30 vânători de munte "Dragoslavele". Unitatea de la Câmpulung Muscel are o tradiţie militară de peste 145 de ani. Cei care luptă sub semnul ramurii de brad şi al florii de colţ sunt militari hotărâţi şi foarte bine antrenaţi. Misiunile pe care trupele de vânători de munte le-au îndeplinit cu succes în Kosovo şi Afghanistan au dovedit cu succes acest lucru.

Este o procedură pentru ţările membre NATO pentru a face exerciţii de acest gen pentru cadeţi?

Da, este foarte important pentru formarea tinerilor ofiţeri să li se permită să meargă în alte ţări NATO pentru a descoperi spiritul altor armate, pentru a compara experienţele lor cu alte experienţe ale ţărilor NATO şi desigur pentru a întâlni ofiterii altor armate şi să facă exerciţii precum cele de astăzi. Au de asemenea prilejul să se întâlnească cu presa din alte ţări. Toate acestea contribuie la formarea tinerilor ofiţeri care la un moment dat vor avea responsabilităţi în Franţa, în UE sau în NATO.

Dacă este să revenim aici, am participat la un exerciţiu militar. Cum vi s-a părut?

Este într-adevăr formidabil că am putut să facem un astfel de exerciţiu şi sunt cu adevărat impresionat de militarii din acest batalion. Au o experienţă foarte mare, mai ales că au fost implicaţi în mod regulat în operaţiuni în Afganistan, mulţi dintre ei chiar de mai multe ori şi sunt oameni experimentaţi. Sunt foarte impresionat de aceste exerciţii.

Aflați mai multe informații despre exercițiul militar comun din materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri