Peste 500 de mineri rămân blocaţi în mine, unii de mai bine de 24 de ore

Data publicării:
mineri CEH protest

15 oameni sunt în greva foamei. Cu toţii sunt disperaţi şi se tem că vor ajunge muritori de foame dacă statul nu va salva Complexul Energetic Hunedoara. Ministrul Energiei are un singur răspuns pentru ei: doar munca îi poate ajuta!

Primii care au declanșat protestul în subteran au fost ortacii de la exploatarea Lonea. Încă de luni dimineață aceștia au refuzat să mai iasă din galerii. În total, la Lonea sunt blocați în mină 200 de oameni. Lor li s-au alăturat cei de la mina Vulcan, în jur de 320 de persoane din 3 schimburi.

Exploatarea minieră Vulcan este a doua unitate din Valea Jiului în care activitatea este întreruptă. Pe lângă ortacii aflați în subteran, protestul este susținut și de personalul TESA, aflat la suprafață”, relatează Andrada Velciov, reporter Digi24

Ortacii au primit în subteran pachete cu mâncare și apă. Salvatorii minieri le monitorizează starea de sănătate, iar la intrările în mine sunt echipaje de ambulanță pregătite să intervină în cazul unor probleme. De altfel, mai mulți ortaci au fost nevoiţi să renunțe la protest din cauza problemelor de sănătate.

„Într-o stare...unii bună, unii...depinde, și oboseala, îs din schimbul 4, nemâncați unii, acum li s-au adus mâncare, suplimente”, spune Ovidiu Biriș, salvator minier.

Dimineață la ora 7 erau în jur de 245 de ortaci blocați în subteran. Acțiunea lor a plecat ca o solidarizare cu colegii lor de la Lonea”, declară Daniel Calimandriuc, lider sindicatul Muntele Vulcan.

„Nu există astăzi o soluție politică pentru situația critică de la CEH. Singurele soluții care pot salva Complexul de la dispariție sunt munca și seriozitatea. Oricine va spune ca se poate altfel, va minte! Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage dupa el întreaga Vale a Jiului”, declară Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Complexul Energetic Hunedoara e în insolvenţă. 6500 de oameni muncesc în minele Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan şi în termocentralele Mintia şi Paroşeni.   

CITIŢI ŞI: 

Protestul minerilor din Valea Jiului continuă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri