PREVIZIUNI 2014. Românii și bulgarii, preocupați cu Schengen. Republica Moldova, mai aproape de UE

Data publicării:
steag UE ec-1.europa.eu

Republica Moldova a decis să meargă pe calea europeană, însă despărţirea de Moscova se anunţă dificilă, în primul rând din punct de vedere economic. Boicotul impus de Rusia a primit un răspuns prompt din partea Uniunii Europene, care a anunţat deschiderea completă a pieţei unice pentru vinurile moldoveneşti de la 1 ianuarie 2014. Un alt pas important a fost recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, fapt salutat imediat la Bucureşti.

„Este un act de dreptate. Se pune capăt încercării de mistificare a unor adevăruri culturale și istorice din Republica Moldova”, a declarat Traian Băsescu, președintele României.

Pentru moldovenii din stânga Prutului, piatra de încercare o vor constitui alegerile parlamentare, programate pentru această toamnă. Favoriţi sunt comuniştii anti-europeni şi pro-ruşi. Venirea lor la putere ar complica instantaneu şi relaţiile Chişinăului cu Bucureştiul, Bruxelles-ul şi Washington-ul. Mai ales că şi pentru blocul comunitar, 2014 este un an al alegerilor şi eventual, al schimbării.

Alegeri europarlamentare. Miza o constituie ascensiunea partidelor naționaliste

În Europa, fiecare opinie primeşte o şansă egală. Deciziile Parlamentului European sunt motivate de tot ce contează pentru tine. Tu ai puterea să decizi.

Există temerea că naţionaliştii ar putea obţine un avans important la alegerile pentru Parlamentul European. Totul, în condiţiile în care legislativul comunitar a devenit partener egal în procesul decizional, împreună cu Comisia Europeană, şi atitudinea familiilor politice este esenţială pentru promovarea iniţiativelor legate de integrarea europeană.

„Anticipez că Parlamentul European va funcţiona în cu totul altă logică, decât funcţionează în momentul de faţă. Grupurile mari, mă refer la creştin-democraţi, PPE-ul, socialişti şi liberali vor trebui să acţioneze împreună şi nu separat, aşa cum o fac în momentul de faţă”, a spus Leonard Orban, fost comisar european.

De la 1 ianuarie, preşedinţia Uniunii Europene revine Greciei, adică ţara cea mai afectată de criza economică. Nu e de mirare că agenda blocului comunitar va avea un singur cuvânt cheie - austeritatea, chiar dacă economiştii vorbesc de o uşoară relansare a economiei din zona euro în 2014. Codaşele Europei, Grecia, Spania şi Italia vor avea parte de creştere economică anul viitor, dar nu va fi suficient pentru a scăpa de ameninţarea recesiunii.

„Cred că avem motive să avem un optimism reţinut faţă de economia Uniunii Europene. (...) Desigur că trebuie să fim vigilenţi, dar avem motive să fim încrezători”, a spus Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Chinezii, în schimb, au toate motivele să fi optimişti. 2014 este anul calului, un semn zodiacal benefic în horoscopul chinezesc. Chiar dacă Beijingul va reduce turaţia, pentru a permite creşterea consumului, cea de-a doua economie a lumii e departe de temerile europenilor şi americanilor privind recesiunea.

Şi pentru că am amintit de americani, economiştii consideră că 2014 nu va fi un an bun pentru Statele Unite, în condiţiile în care şomajul va rămâne la un nivel ridicat - 8 la sută. O povară uriaşă pentru prima economie a lumii, ajunsă deja la un nivel record al îndatorării publice - peste 17.000 de miliarde de dolari.

„În privinţa ajutoarelor de şomaj, impactul economic este clar: fiecare dolar cheltuit ca ajutor de şomaj îndatorează economia cu un dolar şi 52 de cenţi, potrivit Moody's Analytics”, a spus Nancy Pelosi, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

Şi din punct de vedere politic, 2014 se anunţă un an dificil pentru preşedintele Barack Obama, cu alegeri pentru jumătate din locurile din Congres şi o campanie electorală în care vor fi cheltuite zeci de milioane de dolari.

Este un an decisiv şi pentru ObamaCare, sau Actul de Protecţie şi Îngrijire Accesibilă a pacienţilor, unul dintre pariurile preşedintelui SUA. Punerea în aplicare a stârnit mai multe reacţii negative decât pozitive.

Pentru refugiații din Siria, toate aceste probleme par mărunte şi până la un punct, aşa şi sunt. Pentru ei contează doar să supravieţuiască războiului civil care le macină ţara de doi ani şi jumătate şi care a curmat până acum peste 100.000 de vieţi. Potrivit Naţiunilor Unite, numărul refugiaţilor se va dubla anul viitor, ajungând la aproximativ 5 milioane de oameni. ONU estimează că va avea nevoie de 6 miliarde şi jumătate de dolari, doar ca să îi ţină în viaţă pe aceşti oameni fără patrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri