Procurorul Dorina Danielescu, găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate

Data publicării:
procuror 20dorina 20danielescu-49199

Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Ministerului Apărării Naţinale, dar şi a Consiliului Superior al Magistraturii, în acest caz, potrivit unui comunicat al ANI..

În urma verificărilor, inspectorii de integritate au constatat că Dorina Danielescu se află în stare de incompatibilitate din 18 septembrie 2012.

Începând cu anul 2004, Dorina Danielescu ocupă funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

La data de 16 iulie 2012, prin Ordin al ministrului Apărării Naţionale, Dorina Danielescu a fost chemată în activitate, cu gradul de colonel, confirmată în serviciul justiţie militară, specialitatea militară nr. 116 - magistratură militară şi pusă la dispoziţia Secţiei Parchetelor Militare, în vederea încadrării. Până la data constatării stării de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale în materie.

În 18 septembrie 2012, prin Hotărârea Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, s-a hotărât respingerea cererii de transfer de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, formulată de procurorul Dorina Danielescu.

Conform art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004, "funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii".

De asemenea, potrivit Legii 161/2003, "funcţia de judecător şi procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior".

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Verificarea Dorinei Danielescu a survenit solicitării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 30 iulie 2012, adresată Agenţiei Naţionale de Integritate.

CSM a solicitat efectuarea unor verificări din partea ANI în legătură cu existenţa unei eventuale stări de incompatibilitate între calitatea de procuror a Dorinei Danilescu, de la parchetul Curţii de Apel Ploieşti, detaşată la Ministerul Apărării Naţionale în funcţia de consilier al ministrului, şi calitatea de ofiţer activ al Armatei Române, dobândită de magistrată la solicitarea sa, prin ordinul ministerial numărul 334 din 16 iulie 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri