Raport: 2013, marcat de derapaje majore provocate de politicieni

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-21

Punctul culminant al atacurilor politicienilor la adresa democraţiei şi a statului de drept l-au reprezentat iniţiativele periculoase adoptate în „marţea neagră”, arată raportul realizat de Expert Forum. Specialiştii îi acuză pe politicieni că au exclus societatea civilă din procesul de reviziure a Constituţiei.

Dacă vorbim despre noul text, observăm ceea ce am observat şi la coduri, că lipseşte viziunea. Nu ştim incotro ne îndreptăm, nu ştim de ce schimbăm Constituţia şi cu ce vrem s-o înlocuim. Textul a fost elaborat într-o cămăruţă, cu uşile închise, iar la un moment se punea chiar problema eliminării presei din cameră, pentru că, nu-i aşa?, încurca, genera scandal şi ne e mai uşor să lucrăm în linişte. Liniştea este acest leit-motiv al României”, spune Laura Ştefan, expert anticorupţie EFOR.

În aceste condiţii, România are o singură variantă.

„Privirea spre Vest e nu doar o opţiune rentabilă, e o terapeutică, este un tratament vindecător şi nu voie să ne facem că soluţia asta nu există. Trebuie să ţinem cont de un lucru care nu e strict economic, e politic: la ora asta, Occidentul e singura opoziţie activă, unită şi eficientă din România”, a spus Andrei Pleşu, rectorul Colegiului Noua Europă.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, i-a invitat pe politicieni să studieze raportul.

Poate cine trebuie să înveţe ar învăţa câte ceva din el”, a spus Augustin Zegrean.

Experţii subliniază faptul că pentru a fi stabilitate este nevoie de buna credinţă a politicienilor şi de respectarea celor trei puteri ale statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri