Românii uciși în Congo erau mercenari plătiți cu 5.000 de dolari pe lună. Noi detalii despre ambuscada în care au fost prinși

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0826350303
Doi cetățeni români care antrenau armatele locale din Congo, au fost uciși. Foto: Profimedia Images

Foștii militari români care au fost uciși în Congo în timpul unor atacuri ale rebelilor erau plătiți cu 5.000 de dolari pe lună, iar contractele lor erau încheiate pentru trei luni. 20 de români erau în zona în care a avut loc ambuscada. Misiunea românilor era să instruiască armatele congoleze să facă faţă grupărilor de rebeli într-un stat sufocat de războaie civile.

Sute de români ar fi plecat acolo din 2022 încoace, de când situația în estul regiunii s-a agravat.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi seară că doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. Unul dintre răniți este în stare gravă.

MAE nu a precizat circumstanțele în care aceștia au murit, însă ar fi vorba despre foști militari români care se aflau în Congo pentru a antrena armatele locale, aceștia fiind uciși de o grupare de rebeli. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că statul român nu este implicat în acest caz decât prin consultanță consulară. MAE a recomandat evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo

Mercenarii români au mers în aceste zone periculoase din Congo pe bază de contracte private, pentru a antrena armata locală de acolo.

Acționau în tabere de instruire ad-hoc la granița cu Rwanda, unde rebelii din mișcarea M23 atacă frecvent.

20 de români erau în zona unde a avut loc acest atac extrem de violent, într-o zonă unde este foarte greu de ajuns. Nici cei de la misiunile ONU sau colegii acestor români nu au putut ajunge acolo mai devreme de 10 ore. Salvarea lor a fost dificilă, din cauza atacurilor violente ale rebelilor.

Mercenarii români din Congo sunt foști militari care au lăsat armata din România, inclusiv foști luptători de la forțele speciale ale poliției. Sunt extrem de bine pregătiți, dar nu au foarte mult armament și nici blindate. Armatele locale încă luptă cu elicoptere și avioane rusești foarte vechi care necesită frecvent reparații.  

Mișcarea rebelă M23 a suferit pierderi grele în încercările sale de a captura orașul strategic Sake, la aproximativ 30 de kilometri de Goma din estul Congo, a transmis site-ul de știri ChimpReports.

Potrivit acestei surse, rebelii M23 au lansat miercuri dimineață o ofensivă puternică pentru a captura Sake. Lupta a început în jurul orei 5:30, iar rebelii de la M23 au folosit unități de artilerie și infanterie în asalt. 

Cu toate acestea, armata congoleză, care este acum susținută de forțele de Cooperare pentru Dezvoltare din Africa de Sud (SADC), a reușit să le facă față, iar sute de rebeli au fost uciși și mulți alții au fost prinși de forțele speciale congoleze, potrivit sursei citate. 

Guvernul congolez a declarat că după tentativa eșuată de a ocupa orașul Sake, M23 cu sprijinul Forțelor de Apărare din Rwanda, a bombardat Goma.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri