Săpături pentru găsirea rămăşiţelor a cinci luptători anticomunişti

Data publicării:
apuseni fb

Zilele acestea, Munţii Apuseni sunt răscoliţi de istorici şi arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Toţi vor să găsească rămăşiţele a cinci oameni ucişi de Securitate în martie 1949. Au venit cu un excavator şi iau la puricat mai multe zone din comuna Bistra, județul Alba. După ore în şir de muncă, au găsit câteva indicii care arată că aici a fost cândva tabăra partizanilor. Mâine, vor relua săpăturile şi speră să găsească şi rămăşiţele lor.

Istoricii au început să caute rămăşiţele luptătorilor anticomunişti în locul unde temerarii îşi stabileseră tabăra. În munţi, la câţiva kilometri de Abrud.

Căutăm o magazie de alimente unde cei împuşcaţi în timpul bătăliei au fost aruncaţi şi unde acoperişul a fost prăbuşit peste ei, iar în primăvară localnicii au aruncat cu pământ peste ei”, explică Gabriel Tiberiu Răstoriu, director general la Muzeul Naţional Alba Iulia.

Cei care au sfârşit astfel sunt cinci dintre organizatorii unui grup care îşi propunea să saboteze Securitatea comunistă.

Frontul Apărării Naţionale, cum îi spuneau, voia să lupte împotriva sistemului de atunci. Nu au mai apucat. Unul de-al lor i-a dat în vileag. Chiar în ziua în care făceau primele planuri, Securitatea a năvălit peste ei. Localnicii mai în vârstă îşi amintesc ziua aceea.

Pe un deal, Dealul Muntelui îi spune, s-au auzit împuşcături la 5 dimineaţa”, îşi amintesc bătrânii.

Unul dintre tinerii asasinaţi de Securitate în 1949 avea doar 22 de ani. Visa să ajungă în Barou şi deja lucra împreună cu avocatul lui Iuliu Maniu. Familia tânărului curajos nu a ştiut niciodată exact unde şi cum a pierit băiatul.

După o săptămână am primit o scrisoare. "Să-i spună părinţilor lui Decean să nu-l mai aştepte niciodată"”, povesteşte sora lui Petru Decean, unul dintre tinerii împuşcaţi.

Astăzi a fost prima zi de căutări a grupului de partizani. Istoricii au găsit câteva indicii despre locul unde ar fi îngropate victimele Securităţii, dar nu suficiente ca să ajungă la fosta tabără.

E o căutare extrem de grea, e ca şi când cauţi acul în carul cu fân. Sunt nişte repere generale. Între timp, configuraţia solului s-a modificat, pădurea a fost măcelărită”, spune Gheorghe Petrov, arheolog în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Soldaţii Securităţii care i-au împuşcat pe partizani nu mai sunt în viață şi nu mai pot fi traşi la răspundere. Rudele lor speră acum doar să le găsească rămăşiţele şi să îi poată înmormânta creştineşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...