Tornadă uriaşă la Drajna. Cât de periculoşi sunt norii cumulonimbus, care dezvoltă asemenea fenomene violente

Data actualizării: Data publicării:
nori tornada Sursa foto Thomas

Imagini apocaliptice în sudul ţării. Vorbim despre un fenomen meteo extrem în zona localităţii Drajna, din judeţul Călăraşi. Meteorogul Mihai Timu a explicat care au fost condiţiile meteo care au favorizat formarea acestei tornade şi cât de periculoşi sunt norii cumulonimbus, care dezvoltă asemenea fenomene violente.

E o tornadă, am avut în ultimele 2 – 3 ore mai multe avertizări cod portocaliu care pe lângă averse, grindină includeau şi acest vânt puternic, chiar cu aspect de vijelie.

Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est. Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus. Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m - un km. Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente.

La un moment dat s-a dezvoltat această mişcare de rotaţie la bază, adică un curent ascendent a hrănit furtuna, în spate s-a format un curent descendent care a intrat în rotaţie şi s-a generat acest vânt cu aspect tornadic.

Vorbim de tornadă când pâlnia atinge nivelul solului.

La măsurăturile de la staţiile meteo, vântul nu a depăşit 80 – 90 km pe oră”, a explicat meteorologul Mihai Timu.

Potrivit acestuia, zona Bărăganului este cea mai expusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri