Traian Băsescu: „Trebuie să reîncepem exploatarea minieră de suprafață – aur, cupru”

Data publicării:
20121116 20aur-33886

Într-o nouă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a treia din această săptămână, preşedintele a redeschis subiectul exploatărilor miniere, subliniind că, la momentul în care acestea au fost suspendate, preţurile de pe piaţa mondială transformaseră activitatea în una nerentabilă.

„Avem resursa internă, dincolo de banii europeni. Ceea ce spun de câţiva ani şi n-am reuşit să conving nici fosta guvernare, şi se pare că până acum nu am succes nici cu actuala guvernare, este să deschidem locuri de muncă acolo unde putem şi noi, nu numai bazat pe fondurile europene.

Şi a venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafață, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de cupru. Preţurile de pe piaţa mondială au făcut rentabile nişte activităţi care, acum 10-15 ani, când au fost oprite, nu mai erau rentabile datorită preţurilor de pe piaţa mondială”, a precizat Traian Băsescu.

Cu sau fără investitori străini? „Nu pledez pentru o soluţie sau alta”

Şeful statului afirmă că nu ţine partea nimănui în chestiunea parteneriatelor cu investitorii străini pentru exploatările miniere de suprafaţă. Declaraţia sa vine pe fondul unei saga de ani de zile în care actorii sunt statul român, aurul de la Roşia Montană şi compania canadiană Roşia Montană Gold Corporation.

„Ori cred că politicienii ar trebui să spună acum: să nu intrăm iar în jocul mincinos politicianist – nu exploatăm aurul, nu dăm cuprul patriei, nu facem nu ştiu ce. Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Dacă guvernul va hotărî să exploateze aurul și cuprul făcând el însuşi investițiile, foarte bine! Să le facă. Dacă va hotărî că este mai bună soluţia utilizării unui parteneriat cu investitori străini, foarte bine! Să le facă. Dar nu mai putem sta fără să creăm și noi locuri de muncă, pentru că deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi cu nimic altceva decât prin creare de locuri de muncă.

Şi aici discutăm de un deficit structural, generat de numărul mic de oameni din câmpul muncii, comparativ cu numărul de pensionari. Şi atunci numai crearea de locuri de muncă este cea care, treptat, reduce acest deficit, care este, nici mai mult nici mai puţin, de 3,6 miliarde de euro anual. Bani care se iau din bugetul de stat şi se pun în bugetul de pensii, pentru ca acestea să fie plătite la vreme, şi se taie de la crearea de locuri de muncă, de la investiţii adică”, a explicat preşedintele.

Citeşte şi:

Băsescu: Partidele care se întrec să vândă gogoși să vină cu un buget realist

Traian Băsescu, despre decizia Guvernului de a cumpăra mașini, „neinspirată”

Băsescu: Statele contributoare sunt sub birou, în alertă că România pune veto

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri