Trei copii au găsit și predat 140 de monede dacice din aur. Ei au fost recompensați azi de Guvern

Data publicării:
monede dacice

Cei 140 de kosoni din aur au fost găsiţi de cei trei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, săptămâna trecută, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei. Ulterior monedele au fost predate autorităţilor, care spun că banii au legătură cu o anchetă în desfăşurare.

„Faptele bune sunt uneori răsplătite”, a spus Victor Ponta, după ce le-a înmânat banii.

Unul dintre micuți a spus că își dorea o bicicletă

Doi dintre copii au spus că vor să-și cumpere ATV-uri, iar cel de-al trilea că vrea o bicicletă.

„Atenţie, ATV-ul este periculos, poate vă luaţi altceva”, le-a recomandat premierul, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, copiii au explicat cum au găsit monedele şi modul în care au procedat ulterior.

„Prietenul meu Paul a săpat cu mâinile şi a dat de bolovan şi când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat şi pe altul l-am pierdut când am fugit către casă”, a povestit unul dintre copii.

„S-au prezentat la Primărie oameni din satul Ocolişu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit că monedele dacice au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe de copilul lor şi încă doi copii din sat, care se întorceau de la joacă”, a declarat viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.

Reprezentanţii Primăriei i-au anunţat pe poliţişti, care au căutat cu detectorul de metale şi au reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă.

Oamenii legii bănuiesc că monedele dacice din aur au fost ascunse în vizuină de către căutătorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

„Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic în zona siturilor istorice ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legătură cu ancheta în desfăşurare. Este o dispoziţie a legii care îi obligă pe cetăţeni să predea aceste obiecte autorităţilor, iar cei care le-au predat au procedat corect”, a declarat prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducătorul dacilor, după asasinarea lui Burebista. Pe piaţa neagră, un koson costă aproximativ 1.500 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri