Trei lucrări ale Ecaterinei Andronescu, retrase pentru plagiat

Data publicării:
20121207 20andronescu-37408

Ancheta a pornit de la informaţiile apărute pe site-ul Integru.org, potrivit cărora ministrul şi alţi angajaţi ai Institutului de cercetare ar fi publicat în 2007 patru lucrări care conţineau pasaje identice cu cele dintr-un text apărut în 2006.

Reprezentanţii Comisiei de Etică din cadrul Institutul Naţional de Fizică a Materialelor susţin că cele trei lucrări ştiinţifice conţin pasaje copiate dintr-o altă lucrare apărută anterior în publicaţiile de specialitate. Lucian Pintilie, directorul Institutului Naţional de Fizica Materialelor, spune la Digi24 că este vorba despre un autoplagiat: „Au luat bucăţi dintr-o lucrare şi le-au pus în următoarele. Este practic vorba despre acelaşi lucru, prezentat diferit. Ceea ce este cel mai grav este că folosesc trei sau patru grafice identice.”

Lucrarea iniţală a fost publicată în 2006, fiind elaborată de nouă cercetători de la Institutul Național de Fizica Materialelor de la Măgurele. În anii următori, conform siteului Integru.org, ar mai fi fost publicate trei lucrări cu conţinut identic şi cu titlul schimbat. Profesorii apar ca autori ai tuturor lucrărilor, însă pe ultimele trei este consemnat şi numele Ecaterinei Andronescu, ministrul Educaţiei. Doi dintre autori sunt încă angajaţi ai Institului şi au fost sancţionaţi.

„Dumnealor au fost invitaţi în faţa comisiei să explice de ce s-a întămplat această defecţiune. Au recunoscut practic că sunt aceleaşi grafice”, a declarat directorul INFM la Digi24.

Reprezentanţii Institutului de Fizică a Materialelor spun că nu doar plagiatul este problema, ci şi faptul că, pentru cele trei articole, autorii au primit finanţare pentru cercetare de la Ministerul Educaţiei. Ecaterina Andornescu nu a putut fi contactatăpentru a comenta acuzaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri